Primopredaja službe u župi Prozor

  • Napisao/la  RP
Primopredaja službe u župi Prozor

Kao što je bilo i najavljeno, u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, upriličena je primopredaja odnosno uvođenje u službu novoga župnika.

Primopredaja administrativnih materijala (knjiga, spisa, izvještaja ...) izvršena je jučer, u subotu 26. kolovoza.

Danas na Dvadesetiprvu nedjelju kroz godinu, 27. kolovoza tijekom Pučke svete Mise s početkom u 11 sati upriličeno je uvođenje u službu novoga župnika.

Slavlje sv. Mise uz koncelebraciju trojice svećenika predsalvio je novoimenovani prozorski župnik mons. Marko Tomić.

Na početku euharistijskog slavlja, preč. fra Mato Topić, dekan ramskog dekanata i delegat Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića, predvodio je obred uvođenja novoimenovanoga župnika.

Nakon pozdravnog govora, fra Mato je predstavio životopis mons. Marka, potaknuo vjernike i župljane na suradnju i molitvu, pročitao dekret Nadbiskupa o razrješenju odnosno imenovanju, a potom je mons. Marko položio ispovijest vjere i župničku prisegu te tekstove istih i potpisao na oltaru.  U nastavku obreda, novoimenovani župnik od delegata Nadbiskupije primio je i ključeve crkve te svetohraništa.

Tijekom Službe riječi, prigodna čitanjai tekst Molitve vjernika pročitali su ministranti i mlada čitačica, a vlč. Ivan Bošnjak navijestio je prigodno evanđelje.

Isto tako u ovome dijelu novoimenovani župnik Marko imao je svoju nastupnu propovijed.

Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, riječi zahvale dosadašnjem župniku vlč. Stipi (uručivši mu prigodni dar - repliku ramskoga križa) te riječi dobrodošlice novoimenovanom župniku mons. Marku, u ime Vrhbosanskog nadbiskupa i u svoje osobno, izrekao je fra Mato Topić.

Isto tako, u ime svećenika i vjernika župe Prozor i u svoje osobno, riječi zahvale i dobrodošlice, izrekao je vlč. Ivan Bošnjak.

Osim župnika Marka i fra Mate u euharistijskom slavlju koncelebrirali su još i vlč. Ivan Bošnjak (domaći sin) i vlč. Stipo Knežević (dosadašnji prozorski župnik).

Slavlje sv. Mise svojim sviranjem i pjevanjem uzveličali su mladi članovi župnog Tamburaškog sastava.

U vremenu poslije euharistijskog slavlja, vjernici su imali prigodu izraziti riječi zahvale, dobrodošlice i pozdrava svećenicima Stipi i Marku.

Dosadašnji prozorski župnik Stipo dekretom Vrhbosanskog nadbiskupa razrješen je te službe i imenovan je župnikom u župi sv. Josipa Zavidovići. U nedjelju, 20. kolovoza, tijekom slavlja euharistijskih slavlja, riječi zahvale, isprike, poticaja i pozdrava izrekao je župnik Stipo koji je kroz svesredno djelovanje na duhovnom i materijalnom polju u župi Prozor djelovao protekle četiri godine.

Ukratko iz života novoimenovanog župnika:

Marko Tomić je rođen u Brezovom Polju 14. travnja 1952. godine od roditelja Ante i Anice r. Hrkać. Prva četiri razreda osnovne škole je završio u Golubinji Donjoj, a od 5. do 8. u Bugojnu. Srednju školu završava u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu (na Šalati), gdje i maturirao 1970. godine. Studij teologije započeo u jesen 1970. u Sarajevu gdje je zaređen za svećenika 29. lipnja 1976. Obavljao je službe kapelana u Kandiji kod Bugojna i Novom Sarajevu. Godine 1986. poslan na post-diplomski studij u Rim gdje 1988. godine na Papinskom Sveučilištu Urbaniana (Pontificia niversità Urbaniana) postiže licencijat izaa kanonskog prava. Od 1989. godine bio je član Nadbiskupskog Crkvenog Suda u Sarajevu. Od listopada 1992. bio je sudac pojedinac (Biskupijskog Crkvenog Suda) u Đakovu, a od listopada 1993. u Đakovu predaje kanonsko pravo na VBŠ-i (Visokoj Bogoslovnoj Školi), sve do završetka ak. god. 1995/96. Na prijedlog biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine 1996. godine imenovan vicerektorom Papinskog Hrvatskog Zavoda sv. Jeronima u Rimu. Od 2006. godine do 2009. djelovao u porečko-pulskoj biskupiji te radio i u crkvenom Sudu Metropolije Riječke pri biskupiji porečkoj i pulskoj. Od ljeta 2009. Bio je župnik u župi Otinovci-Kupres. U jesen 2010. imenovan je predavačem kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Marinko Rumbočić

Fotografije možete pogledati ovdje

na vrh članka