Najava: Misa za pobijene stanovnike Maglica

  • Napisao/la  RP
Najava: Misa za pobijene stanovnike Maglica

Mjesec listopad, u ramskoj povijesti, sinonim je za stradanja, počevši od vremena turske vladavine, pa do listopada 1992. godine. Ono što se dogdilo početkom listopada 1942.  godine, zauvijek je obilježilo brojne generacije i utjecalo na njihove živote. Rijetke su obitelji koje tih dana nisu izgubile nekoga svoga.

Osmog listopada 1942. godine, četnici kao talijanski saveznici, iz mostarskog centra preko Jablanice, Doljana i Sovića krenuli su na svoj krvavi pohod u kojemu je u nepuna tri dana pobijeno više od tisuću civila. Selo Maglice bile je prvo ramsko naselje koje se našlo na udaru četničkih hordi. Odmah po njihovom dolasku do kuća, započela su ubojstva, pljačka, paleži…

U samo nekoliko sati pobili su 24 stanovnika. Na mjestu Odornica doveli su njih 18 i tu ih strijeljali ili zaklali, a u širem području sela ubili su još šest mještana.

Nekolicina rođaka pobijenih, 2008. godine, na Odornici – mjestu stradanja većine stanovnika Maglica, podigla je spomen-obilježje na kojemu su upisana imena stradalih, Podizanje ovoga spomen-obilježja bio je mali doprinos otimanju od zaborava nevinih žrtava i očuvanje sjećanja na njih.

U dogovoru s fra Andrijom Jozićem, gvardijanom Franjevačkog samostana, u utorak 8. listopada, kod spomen obilježja na Odornici s početkom u 13:00 sati biti će služena sv. misa za nevine četničke žrtve.

Ovom prigodom rodbina i prijatelji pobijenih na Odornici i Maglicama pozivaju Ramce da dođu taj dan na Maglice, odaju počast nevinim žrtvama i pomole se za njih.

na vrh članka