Foto/video: Mala Gospa na Šćitu

Foto/video: Mala Gospa na Šćitu

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH, susjedne Hrvatske, Austrije, Njemačke..., svečeno misno slavlje predslavio je fra Marinko Vukman, gvardijan samostana i svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u četvrtak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za sretan početak nove školske godine.

Također, pod ovom misom bio je i blagoslov školaraca, školskih torbica i knjiga za prvašiće, te ispovijed učitelja, nastavnika i profesora.

U petak, drugoga dana trodnevnice, služena je sveta misa na nakanu starih, bolesnih, zanemarenih

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, u samostanskom dvorištu služena je sv. misa Uočnica koju je predvodio fra Vinko Sičaja.

Blagdan Male Gospe, obilježava se kao Dan općine. Već tradicionalno, prijje početka misnoga slavlja, brojna izaslanstva i predstavnici iz javnog i političkog života, ispred ploča s imenima pobijenih Ramaca tijekom povijesti, zapale svijeće i polože vijence u znak sjećanja. Tako je bilo i danas.

Nakon završetka misnoga slavlja, uslijedilo je druženje i veselje na platou ispred crkve.

Video sadržaj

na vrh članka