Uskrsno bdjenje u Prozoru

Uskrsno bdjenje u Prozoru

U subotnjim večernjim satima, 30. ožujka, Vazmeno bdijenje, slavljeno je u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova s počekom u 19 sati. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je mons. Marko Tomić .

Proslava je započela Službom svjetla ispred župne crkve, tijekom koje je župnik Marko blagoslovio oganj i veliku uskrsnu svijeću koju je u crkvu svečano unio svećenik Josip Papak. U ovome dijelu između ostaloga tekst Hvalospjeva uskrsnoj svijeći otpjevao je župnik Marko.

U drugom dijelu sv. Mise tijekom Službe riječi, prigodna čitanja pročitali su župni čitači, svećenik Josip Papak pjevajući je navijestio tekst Markova evanđelja, a župnik je uputio riječi prigodne propovijedi čestitajući pri tome Uskrs.

Tijekom propovijedi, župnik Marko izrekao je promišljanja o pojmovima: stvaranja, vječnosti, čudesima, savjesti, otkupljenju, zbunjenosti …, a u završnom dijelu progovorio je o Uskrsnuću koja je apsolutna novost jer kako kaza župnik: “Ni oživljavanje, ni bilo kakva čudesa, ne, to nije ni slično Uskrsnuću, to je sve u službi smrtnoga čovjeka, on na času smrti tek sastaje sa Uskrslim Kristom  i On čini novo stvaranje i preobrazbu naše stvarnosti iz vremena u vječnost, čovjek to nikako ne može, ali Onaj koji nas neizmjerno ljubi može, hoće i učinio je, Sretan Uskrs”!

Treći dio sv. Mise, bila je Krsna služba tijekom koje su nazočni obnovili krsna obećanja, a zatim kao vrhunac Vazmenog bdijenja uslijedila je Euharistijska služba.

Svećenici vlč. Josip Marković i vlč. Josip Papak, koncelebirali su u ovom svečanom euharistijskom slavlju.

Svečano euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Lucije Blažević, SMI.

Nakon sv. Mise, župnik je blagoslovio uskrsna jela onih koji su ih donijeli ovom prilikom. 

Marinko Rumbočić

na vrh članka