Veliki petak u župi Prozor

Veliki petak u župi Prozor

Na Veliki petak, spomendan Kristove muke i smrti na križu, obrede Velikoga petka u župnoj crkvi u Prozoru s početkom u 17 sati predvodio je mons. Marko Tomić. U Obredima su sudjelovali i vlč. Josip Marković i vlč. Josip Papak.

U prvom dijelu Obreda, nakon biblijskih čitanja, vjernici su pobožno slušali pjevanu Muku kako ju je zapisao evanđelist Ivan. Riječi evanđeliste pjevao je mladi župljanin Ivan Vlajčić. Isusove riječi pjevao je župnik Marko, dok su riječi drugih osoba, koje spominje taj dio evanđelja, pjevali članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Lucije Blažević, SMI. Služba riječi završila Sveopćom molitvom Crkve.

U drugom dijelu Obreda, nakon razotkrivanja i pokazivanja, uslijedilo je klanjanje križu. Ovom prilikom vjernici su mogli priložiti milodare za Svetu zemlju i tamošnje kršćane koji prolaze teške dane.
 
U trećem dijelu dijelu Obreda upriličena je podjela Svete Pričesti.

Kao i na Veliki četvrtak, župna crkva biti će otvorena do ponoći za osobnu molitvu na grobu Isusovu, a vjernici će imati priliku pristupiti sakramentu Pomirenja.

U vremenu od 20:30 upriličen je pjevani Gospin plač po ulogama.

Danas, na Veliku subotu, blagoslov jela “Posvetalica” u filijalnoj crkvi na Lugu i župnoj crkvi u Prozoru biti će upriličen u 11 sati.

Svi oni koji se još nisu ispovjedili (studenti, radnici ...) imati će priliku za osobnu ispovijed u župnoj crkvi s početkom u 11 sati. 

Misa Vazmenog bdijenja za cijelu župnu zajednicu biti će slavljena u prozorskoj crkvi s početkom u 19 sati, a iza ovoga svečanog euharistijskog slavlja biti će isto upriličen blagoslov jela “Posvetalica”.

Marinko Rumbočić

na vrh članka