Najava: Blagoslov Gospinog trga u Podboru

  • Napisao/la  RPortal
Najava: Blagoslov Gospinog trga u Podboru

Nakon dobivanja potrebih dozvola, polovicom svibnja započeli su radovi na uređenju Gospinog trga u Podboru i postavljanju Gospinog kipa, identičnog onome ispred crkve sv. Jakova u Međugorju. Gospin trg, poveznica je između Rame i Međugorja, poveznica ramskih hodočasnika i njihovih prijatelja iz Međugorja.

Začetnik ideje o postavljanju kipa je jedan dobrotvor iz Čitluka koji se zavjetovao da će kupiti Gospin kip kao znak zahvalnosti za žrtvu koju čine hodočasnici iz Rame u Međugorje. Prvotna ideja je bila da se kip postavi u crkvi. No Gospa je ipak našla bolje rješenje da bude vidljiva i onima koji ne dolaze u crkvu.

Kako ništa u životu nije slučajno, tako je i izbor lokaliteta je s razlogom.

Izbor mjesta je bio nakon jedne prigode, kada je spomenuti dobrotovr dolazio u Ramu. Prošavši pored lokaliteta kako ga mještani zovu „Ispod Penavine kuće“, pomislio je kako je ovo idealno mjesto. U tom trenutku nije znao kome pripada ta zemlja. Poslije je saznao da je zemlja pripadala prvim ramskim hodočasnicima u Međugorje, braći Mati i Iliji Ćališ, a danas njihovim unucima i obitelji im, Ideju su odmah rekli današnjim vlasnicima, a oni su rado pristali.

Ono što se započne, to se većinom i završi. Tako je i s izgradnjom Gospinog trga i postavljanjem kipa. Većina radova je već završena pa će otkrivanje kipa i blagoslov Trga biti upriličeno u nedjelju 19. lipnja s početkom u 13 sati.

Organizatori pozivaju sve koji su poduprili ovaj projekt na svečanost i prigodni domjenak.

na vrh članka