Foto: Okupljanje Rumbočana i sv. misa na Zahumu

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Okupljanje Rumbočana i sv. misa na Zahumu

Već jedanaestu godinu za redom župljani župe sv. Franje Asiškog iz Rumboka, želeći oživjeti sjećanje na Divu Grabovčevu i oteti zaboravu život u planini proslavljaju Sv. Josipa Radnika, ujedno i Praznik rada, u mjestu Divina rođenja - Brajinovu Docu. Barem na jedan dan ožive svoje planinsko selo Zahum. Kao da ga probude iz duboko usnulog sna, iz neke čudne i mirne tišine, vrate u njega vrevu života, pjesmu, gangu, galamu. Makar i na jedan dan Zahum postane ono što je nekada bio – naseljeno planinsko selo.

Zajedno sa svojim prijateljima i dragim gostima vrate u ovo planinsko mjesto sjećanja na dane nekog jednostavnijeg i manje stresnog života. Probude se uspomene i sjećanja iz djetinjstva, uspomene na drage ljude kojih više nema, uspomene na trenutke života koji su unosili one jednostavne, spontane, bezazlene, ali ipak ljudske trenutke radosti u život. Druženje je započelo svetom misom koju je, u krugu replike stare ramske kuće, replike doma Dive Grabovčeve, predvodio sin ove župe fra Antonio Baketarić, vikar u župi Svetoga Duha u Novoj Biloj, uz suslavlje rumbočkog župnika fra Jure Perića i još nekoliko drugih svećenika.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je veliku Župni zbor župe Rumboci.

Nakon sv. mise uslijedilo je narodno veselje; točnije nadmetanje i druženje u starinskim sportovima ili vještinama: bacanje kamena s ramena, skok u dalj i potezanje užeta. Organizatori su osigurali i nagrade pobjednicima, a sponzor je bio Župni ured Rumboci.

Eto, barem na jedan dan rodno mjesto Dive Grabovčeve, Zahum – „rumbočka planina“- probudi život u sebi. Iako je Zahum zamro, uglavnom nakon rata, ovaj jedan dan dovoljan je da oživi radost susreta i zajedništva. Zahum, mjesto Divina rođenja, Brajinov Dolac, Divin dom, Djevojčica Diva, zahumski zasoci, polako poprimaju mjesto kultnog kraja koji narod diže na višu razinu, na razinu koja ga drži u zajedništvu sa sobom i drugima.

na vrh članka