Susreti i druženja mladih župe Uzdol

  • Napisao/la  RPortal
Susreti i druženja mladih župe Uzdol

Put nije dug ako ideš onom koga voliš, tako nikakva aktivnost nije teška ako je radiš s ljubavlju i ljudima koje voliš. Nije bio daleko ni naš Uzdol za susret s mladima koji su nas oduševili svojim aktivnostima koje provode kroz susrete.

Ako ste mislili da nema mladih, prevarili ste se. Grupa mladih Uzdoljana, redom osnovaca, srednjoškolaca i studenata sa svojim aktivnostima počela je prošle godine. Osjetili su potrebu susreta i pokrenuli druženja mladih.

 Zanimalo nas je tko je pokretač svega toga pa smo tako došli do dvije djevojke, Anđelu i Mihaelu.

Mihaela, učenica devetog razreda, navodi kako je ideja bila zajednička.

„Svi smo razmišljali o tome kako bi bilo lijepo da se neka aktivnost pokrene na Uzdolu. Kroz jedan razgovor slučajno smo otkrili svoju želju i složili se da to pokrenemo.“

Njihove aktivnosti su najprije bile različite poučne i religiozne prezentacije i teme. Poslije je mlađi dio ekipe izrazio želju naučiti tradicijske plesove i pjesme pa se uz pomoć starijih, koji su bili članovi folklora, radilo na tome.

Što im ti susreti predstavljaju i znače, navodi nam Dragana:

„Susreti nam predstavljaju jedno mjesto gdje imamo mir, pozitivnu energiju, ljubav i puno radosti. Obično pri završetku tjedna se glava i mozak odmore odlaskom na susret.“

Naše sugovornice ističu kako im je najvažnija aktivnost bila tijekom adventa. Odlučili su praviti vijence, prodavati ih i sve prihode darovati u humanitarne svrhe potrebnima u župi. Ugodno su bili iznenađeni prodajom adventskih vijenaca jer se tražio vijenac više.  

Studentica Anđela ističe kako su imali veliku podršku župnika bez kojeg bi to u svakom pogledu bilo teško izvesti.

Svi mladi s Uzdola aktivno sudjeluju i kao članovi župnog zbora.

Zanimalo nas je kako je biti mlad i živjeti na Uzdolu, a na to nam odgovara Mihaela:

„Moram priznati da je život ovdje težak, ne samo zato što nema više mladih ili nekakvih većih događaja,  već zato što primjećujemo kako ona radost nestaje. Prije je to bilo puno drugačije, ali zasigurno ćemo se potruditi da ovi mladi koji su ostali zapamte ove trenutke i doživljaje koje stvaramo.“

Život na Uzdolu nosi neke  prednosti, ali i nedostatke.

„Prednosti ima zaista puno za one ljude koji uživaju u prirodi, svježem zraku i šetnjama. A mane nažalost postoje. Jedna od najvećih je ta što mladi odlaze, ne samo s Uzdola već i iz cijele Rame“ - kaže nam Mihaela.

Stariji mještani su sigurno ponosni na aktivnosti ovih mladih.

„Jako su sretni i zadovoljni. Smatraju jako pohvalnima ove naše aktivnosti. Veseli ih činjenica da se nešto događa i kako se naši mladi svi skupa druže i zabavljaju, a pritom i nešto korisno čine.“- ističe Anđela.

Podrška su im svi mještani župe Uzdol. Svoje humanitarne aktivnosti nastavit će i kroz korizmu pa tko želi, može im se pridružiti trenutno u akciji činjenja dobrih djela. Za kraj nam naši mladi vele:

„Mislim da smo vam sve rekli. Još bismo samo poručili našim Uzdoljanima i svim ljudima da ne zaborave svoje rodno mjesto i ljude koje žive u njemu.“

Čestitamo našim mladima  s Uzdola. Želimo im da budu ustrajni u činjenju dobra, jer ovaj svijet treba svjež vjetar i svježu vatru.

Božana Nikolić

 

na vrh članka