Foto: Ramske Materice

Foto: Ramske Materice

Kako vrijeme prolazi i dolaze nove generacije s njima polagano dolaze neki novi običaji koji nemaju apsolutno ništa s tradicijom koja se stoljećima održavala u ramskom kraju. Jedan od rijetkih običaja koji još uvijek živi, unatoč svemu jesu Materice.  Mnogi od vas koji sada čitate ove retke na trenutak će se vratiti u prošlost i u svoje djetinjstvo i prisjetiti se vremena kad se "išlo“ u Materice.

Ni snijeg niti hladnoća nisu nas mogli omesti da tog nedjeljnog jutra idemo u Materice. Na jutros zabilježenim fotografijama djece na Mluši možemo vidjeti da se osjećaj kod djece nije promijenio niti malo, samo se smanjio broj djece. Materice su svakako jedan od starih običaja koji jednostavno moramo čuvati!

Najsvečaniji i najradosniji dan prije Božića su Materice, posvećena majkama i ženskom svijetu. Muškarci čestitaju ovaj blagdan ženama. Djeca čestitaju majkama, bakama, tetkama, i ostalim rođakinjama, pa i susjedama.

Što su Materice? To je narodni običaj, ali isto tako i crkveni blagdan. Slavi se na treću nedjelju došašća, (iznimno na drugu). Materice se u pojedinim obiteljima različito obilježavaju. Nakon čestitanja, majke djecu i čestitare za tu prigodu darivaju različitim darovima, u davna vremena su to bili  orasi, jabuke ili nešto slično, a danas su to najčešće  razni slatkiši.

Nekada su djeca u Matericama znala pjevati

Faljen Isus gazdarice

došle su vam Materice

mi smo došli, znaš,

da nam nešto daš!

Nekada, majke (bake) su za taj dan pravile veliki svečani ručak (užinu), gdje su se okupila njihova poženjena i poudana djeca, te unučad. Tu bi se našla na okupu najbliža rodbina, te bi se i zapjevalo i zaigralo.

Svim majkama želimo sretne Materice!

na vrh članka