Foto: Održan tradicionalni susret na Kućanima

  • Napisao/la  RP
Foto: Održan tradicionalni susret na Kućanima

Kao i brojna ramska naselja i Kućani su mjesto koje je nekada bilo puno ljudi, posebno djece, nažalost, danas su praktično ostali pusti i bez stanovnika. Teški uvjeti života, prometna izoliranost ali i posljednji rat, učinili su svoje. Ipak, početkom kolovoza, barem na nekoliko dana selo “oživi” i sve podsjeća na neka prošla vremena.

Povod je blagdan Gospe Snježne, kojoj je posvećena crkvica koja se nalazi na brdu iznad sela. Susret Kućanaca nekada je bio na blagdan sv. Ante, ali nakon blagoslova crkvice “premješten” je na vikend najbliži blagdanu Gospe Snježne.

Unatoč brojnim ograničenjima i preoporkama vezanima uz koronavirus, ipak se okupio veliki broj ljudi na Kućanima, kako onih koji su rođeni na Kućanima, tako i onih koji “vuku” korijene s Kućana.

Središnji dio susreta bila je sv. misa koja je služena ispred crkvice oko koje se nalazi seosko groblje.

Nakon služenja sv. mise, uslijedila su obiteljska druženja uz ručak i sve ono što donose ovakvi skupovi.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora, ovisno o slobodnom vremenu, neki će ostati nekoliko dana, a neki će već danas nazad svojim domovima i obvezama.

Kućani su asfaltnim putom spojeni s  Ustiramom i magistralnim putom M16.2., imaju telefonske priključke i pristup internetu , također, urađena je i javna rasvjeta. Sve ovo, olakšalo je život preostalim stanovnicima. Ali i stvorilo uvjete za povratak i polagano vraćanje života u selo. Za sada više na vikend bazi.

Nekoliko zadnjih godina vidljivo je da su iseljeni Kućanci započeli obnavljati stare kuće ili graditi vikendice. Prelijep i zdrav planinski prostor gdje još uvijek nema nekog ozbiljnijeg zagađenja, čist zrak, telefon ali i asfaltni put daju nadu da Kućani neće postati još jedno gotovo sablasno ramsko selo bez stanovnika. Novi trendovi u svijetu polagano stižu i kod nas i mogli bi od ovoga mjesta napraviti nešto sasvim drukčije od onoga što je sada.

Foto: Sara Markić

na vrh članka