Foto: Blagdan Male Gospe na Šćitu

  • Napisao/la  RP
Foto: Blagdan Male Gospe  na Šćitu

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH, svečeno misno slavlje predslavio je prof. dr. Željko Tanjić, rekotor HKS – Zagreb.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u subotu trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za dobar početak nove školske godine.

Također, pod ovom misom bio je i blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i profesora.  U nedjelju, drugoga dana trodnevnice, služena je sveta misa za hodočasnike.

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, u samostanskom dvorištu služena je sv. misa Uočnica koju je predvodio prof. dr. Željko Tanjić.

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine.

Zbog trenutačnih prilika zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnja proslava Mael Gospe, bila je dosta drukčija nego svih proteklih godina. Također, po prvi puta u povijesti proslave ovoga blagdana na Šćitu, organiziran je izravan prijenos putem tv signala Radiotelevizije  Herceg Bosne.

Kroz dane trodnevnice, i danas na sami blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, svete Mise i cijelokupni program, bili su upriličeni u samostanskom perivoju.

na vrh članka