Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

 U Gornjem Vakufu posredstvom PMEZ-a i UNPROFOR-a održan je sastanak predstavnika HVO-a i tzv. ABiH na kojemu je dopunjen sporazum od 7. i 9. veljače, a koji glasi:

  1. Povlačenje svih postrojba i vojne opreme identificiranih za vrijeme ovog sastanka započet će u ponedjeljak, 15. veljače, u 8.00 sati. Povlačenje će nadzirati timovi prema dogovoru iz točke 3 Sporazuma od 9. veljače.
  2. Sva teška vojna oprema od 60 mm naviše moći će se prenijeti s trenutnih lokacija na liniju bojišta kako je postojala prije trenutnih sukoba.
  3. Sve obrambene strukture bit će demontirane i uništene od strane postrojbi u čijem su vlasništvu, a prije njihova napuštanja tih lokacija. Promatrači će osigurati da te obrambene strukture budu uništene, te da ne bude dozvoljeno njihovo ponovno zauzimanje od bilo koje strane.
  4. Zapovjednici se slažu da nastave s korištenjem njihova autoriteta radi sprečavanja kršenja primirja, kako je to prije bilo dogovoreno, te će uspostaviti stanje reda i mira uz pomoć međunarodnih agencija. U tom će cilju djelovati mjesni zajednički komitet sastavljen od po tri člana iz HVO-a i tzv. ABiH (sa po jednim predstavnikom višeg zapovjedništva s obje strane), koji će raditi na razrješavanju svih mogućih različitosti i problema.

Za HVO ove točke potpisali su zapovjednik brigade "dr. Ante Starčević“ Zrinko Tokić i pukovnik Željko Šiljeg, za tzv. ABiH Fahrudin Agić i Arif Pašalić, a za PMEZ i UNPROFOR Jean-Jacques Beaussou, odnosno bojnik Alan Jones.

U Prozoru je 13. veljače omogućeno prvo polaganje vozačkog ispita za sve kategorije vozila u općini Rama.

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.“

na vrh članka