Na današnji dan 1993. godine - napad na Doljane

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine - napad na Doljane

Crni dan za Doljane. Organiziranim napadom veća skupina muslimanskih terorista iz više smjerova u isto vrijeme upala je u hrvatsko selo Doljani. Izvršili su neviđen masakr nad tamošnjim stanovništvom. Pao je i Pisvir, a MOS je uspio stići i na Pomen.

Na putu Doljani - Gračac na Pomenu jedno vozilo HVO-a naišlo je na PT minu, poginuo je jedan bagerist. Izvršena je diverzija u rajonu Hudutsko, četiri vojnika su ubijena. Po Slatini MOS djeluje MB vatrom, ali bez posljedica. Na groblju u Vladićima kod Gračaca pokopan je Vlado Vladić. Svetu misu i pogreb služio je fra Andrija Cvitanović.


U Tošćanici je poginuo Vinko Brtan iz Jajca, a u diverziji MOS-a na put Kućani - Tošćanica ubijeni su Ivan Topić i Zvonko Tolj, pripadnici saniteta brigade "Rama“, te Ivan Crnoja, dok su tri pripadnika brigade "Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ (HVH) ranjena: Nikola Pedljo, Zvonko Blizanac i Ivo Radić. Pet pripadnika smatra se nestalima, četiri pripadnika brigade HVH i jedan pripadnik saniteta iz Posušja.

Zvonko Tolj rođen je 20.04.1963. godine u Trebinju. Čin: Satnik. Pripadnik HVO-a od 04.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Ubijen je 28.07.1993. godine u Tošćanici u napadu tzv A BIH na vozilo saniteta brigade "Rama". Bio je pripadnik sanitetske službe 4. bojne.

Ivan Topić rođen je 05.02.1959. godine u Trišćanima, Čin: Satnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 28.07.1993. godine u Tošćanici od strane tzv. A BiH na vozilo saniteta brigade "Rama".

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990. – 1995.”

na vrh članka