Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Započele su borbe za Slatinu. U tijeku akcije poginuli su Branko Petričević i Robert Azinović. Ranjeni su Petar Zadrić i još dva vojnika. U večernjim satima u potpunosti je zauzeta Gornja Slatina. Tijekom cijele noći vršeni su minobacački napadi na Hudutsko iz rajona Donje Slatine.

Pučanstvo sela Lizoperci odbija suradnju s tzv. ABiH u vezi pokušaja razbijanja općine Rama, te predaje oružje HVO-u. Oko 17 sati pripadnici tzv. ABiH isključili su dotok električne energije našoj općini. Uz pomoć Kažnjeničke bojne te postrojbi iz Gruda i Širokoga Brijega, oslobođeni su Doljani. Koordiniranom i planiranom akcijom postrojbe tzv. ABiH napale su iz više smjerova postrojbe HVO-a, kao i sva hrvatska naselja u Zenici.


Branko Petričević - Bata rođen je 1971. godine u Jaklićima. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Čin: satnik. Odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 18.04.1993. godine na Slatini od strane tzv. ABiH. Bio je zapovjednik protudiverzantskog voda, koji je nakon njegove smrti dobio ime Protudiverzantski vod “Bata”.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka