Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Borbe su sporadične. Nema ni ranjenih ni ubijenih. Mrtve pokapaju, a izbjeglice se vraćaju, jer Prozor nije više mjesto ratnog djelovanja. U Rumbocima na mjesnom groblju pokopan je Ante Džolan koji je poginuo 24. listopada u borbama za Prozor. Svetu misu i pogreb predvodili su fra Božo Krešo i fra Mijo Džolan.

Cijeli Rumboci tugovali su na dan Antinog pogreba. Voljeli su ga svi i svi su plakali potreseni njegovom smrću. Ante je bio jedini sin svojih roditelja. Njegova odanost hrvatskom narodu bila je uzorna. Na groblju u Dobroši pokopan je Franjo Zadro, prva žrtva muslimanskih ekstremista na ovim prostorima. Svetu misu i pogreb služio je župnik Josip Lubar. Franjo je bio skroman i vrijedan mladić, a samo je takav mogao zasmetati zločincima koji su ga dočekali u zasjedi.

U Ljubuncima je pokopan Josip Glibo. Svetu misu i pogreb služio je župnik Franjo Pilić. Josip je bio svima poznat po svojoj dobrodušnosti. Onima koji su ga ubili smetalo je samo to što je bio Hrvat i dobar čovjek. Na groblju na Mluši pokopan je Ivo Beljo. Svetu misu i pogreb služio je gvardijan fra Mijo Džolan. Zbog sukoba s muslimanskim snagama u Prozoru nije bilo sv. misa od 23. do 27. listopada.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka