Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

Zastupnički dom Sabora HR HB donio je jednoglasnu odluku o utemeljenju Hrvatske Republike Herceg-Bosne na povijesnom zasjedanju u Grudama. Za prvog predsjednika imenovan je mr. Mate Boban. Kako piše u Odluci, teritorij Republike obuhvaća područje bivše HZ HB, a konačne granice utvrdit će se ustavom Republike. Na sjednici su izabrana i radna tijela Doma. Za predsjednika Sabora HR HB izabran je Perica Jukić iz Žepča. Za dopredsjednike su izabrani Ivan Bender i Mate Madžarević.

Na uzdolskoj bojišnici učestalo  je otvaranje vatre po položajima Križ i Komin. Primijećeni su pokreti neprijatelja uz dovlačenje svježih snaga i MTS-a. U 13.35 sati stigla je dojava o napadu MOS-a na Crni vrh i ulasku po dubini na potez Zgon - Brdo. Oko 23.25 sati ponovo stiže dojava da će MOS pokušati izvršiti proboj crte na potezu Zgon - Crni vrh - Slime. Na uskopskoj bojišnici MOS je uspio zauzeti strateški važan položaj branitelja na smjeru Mačkovac - Stublić. U tom napadu poginuli su Leonardo Ivanković, Ante-Ivan Mijoč, Vinko Vrdoljak i Gevor Propadalo, svi iz Livna. U Ratnu bolnicu u Rumbocima s bojišta

oko Uskoplja tijekom dana stigao je velik broj ranjenih, njih 27. Zbog velikog priljeva ranjenih u Ratnu bolnicu, teže ranjeni su u dva navrata helikopterom transportirani za Split, a dva puta sanitetom za Tomislavgrad.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990. – 1995.”

na vrh članka