U pripremi eko akcija HPD "Rama" na Raduši

  • Napisao/la  RP
U pripremi eko akcija HPD "Rama" na Raduši

Planina Raduša zadnjih nekoliko godina privlači sve veći broj planinara i ljubitelja prirode. Osim "pravih“ planinara, na terenu je vidljivo da ima i onih koji s planinana i prirodom nemaju baš puno veze. Put koji je napravljen za vojne potrebe u Domovinskom ratu, mnogima je olakšao dolazak na najviši vrh Raduše, na kojega vjerojatno nikad ne bi došli pješačeći.

Veliki broj ljudi koji dolazi na neko mjesto, za sobom donosi i onu negativnu stranu, a to je narušavanje prirodnog sklada i narušavanje ekološke ravnoteže.

S ciljem očuvanja prirode i zaštite okoliša na Raduši, posebno na Idovcu HPD „Rama“ priprema ekološku akciju u kojoj je planirano čišćenja svega onoga što su neodgovorni posjetitleji sa sobom donijeli i nakon korištenja jednostavno bacali po samom vrhu, ali i u njegovoj široj okolici.

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika i otapanjem snijega, stvorit će se uvjeti za organiziranje i provedbu planirane akcije.

U sklopu projekta postavljanje signalizacije na stazi „Fenix“, prošle godine na nekoliko mjesta postavljene su info table i putokazi, koji nisu mogli „dočekati“ niti godinu dana.

Normalnim ljudima, teško je razumjeti nekoga kome smeta sve što je dobro i što je urađeno isključivo radi sigurnosti posjetitelja koji ne poznaju Radušu.

Nedavni uspon na Idovac donio je, blago rečeno iznenađenje, ali i razočaranje onim što je zatečeno na Raduši. Signalizacija koja je bila postavljena sada je uništena ili oštećena. Onaj tko je uništio signalizaciju, svjesno ili nesvjesno, svojm postupkom ugrozio je sigurnost i živote  svih onih koji ne poznaju Radušu, jer  dio terena kojim staza „Fenix“ vodi na Idovac prolazi minski sumnjivim terenom. Markiranje staze, snimanje GPS-om i postavljanje signalizacije doprinijelo je sigurnosti posjetitelja i velikim zanimanjem za uspon na Idovac, a usporedo s time i promociju Rame i ramskih planina kao atraktivnog planinarskog i turističkog odredišta.

U sklopu planirane akcije, ponovno će biti postavljena i uništena signalizacija, jer sigurnost  posjetitelja na prvom je mjestu.

na vrh članka