Diva Grabovčeva - od Zahuma do Kedžare

  • Napisao/la  RP
Diva Grabovčeva - od Zahuma do Kedžare

Prema najavama meteorologa, pred nama je toplije vrijeme i pomalo se nazire dolazak pravog proljeća. S njime stižu i povoljniji vremenski uvjeti za dulji boravak na otovorenome i razne aktivnosti u prirodi. Kad je u pitanju naše planinarsko društvo, u planu su brojne aktivnosti, Od radova na uređenju „Fenix“ staze do radova na uređenju planinarske kuće i popratnih sadržaja.

Odmah na početku godine, krenule su rezervacije vodiča, a najveći interes vlada za uspon na Radušu, a potom Vran planinu.

Od Društva za kojega su samo rijetki znali, došlo se do Društva koje je ugostilo ili će uskoro ugostiti ljubitelje prirode i planina, ne samo iz drugih krajeva ili država, nego i kontinenata.

Od daleke Amerike do Australije. Radeći na promociji Rame i ramskih planina, možemo reći da se puno napravilo, ali uvijek može više i bolje. Možda se nekome čini malo, ali kroz nekoliko mjeseci, uz privatne obveze, biti domaćin tridesetak planinarskih društva i preko dvije tisuće ljudi, sigurno nije malo, posebno ako se u obzir uzme činjenica da se sve „vrti“ oko nekoliko aktivnih članova.

Malo, po malo, rezultati su vidljivi. No, cilj je sve podići na još višu razinu. Zadnjih dvadesetak godina, uz Ramski križ, legenda o Divi Grabovčevoj postala je "zaštitni“ znak Rame.

Uz Kedžaru i dvorište Franjevačkog samostana na Šćitu, prije pet godina u Zahumu, rodnom selu Dive Grabovčeve sagrađen je Divin dom, replika stare ramsku kuće, kao spomen njoj u čast, čime se pomalo, zaokružila "priča“ o Divi.

Prije pet i pol godine, želeći dati svoj doprinos cijeloj priči o Divi, ali i od zaborava oteti staru stazu kojom se nekad hodočastilo na Divin grob, HPD „Rama“ je markiralo stazu od Maglica do Kedžare. Želeći zaokružiti cijelu priču, već neko vrijeme radi se na projektu trasiranja i makiranja druge staze posvećene Divi Grabovčevoj. Ova staza bila bi poveznica mjesta njenog rođenja i mjesta njene pogibije, odnosno Zahuma i Kedžare.

Prema planiranome, staza će započeti kod Doma Dive Grabovčeve i preko Konj Doca, Kozla, Proslapske planine, Kamena i kod Zečevih naslona spojila se s već markiranim dijelom prema Kedžari. Staza će biti propisno markirana i snimljena GPS-om, i ucrtana na karti. Na završetku projekta svi podaci o stazi, kao i GPX podaci biti će dostupni svima.

Uz novu markiranu stazu, i podatke za navigaciju, HPD „Rama“ još jednom će dati svoj doprinos promociji ramskih planina, planinarenja, ali i priliku svima koji su zainteresirani da barem malim dijelom upoznaju prošlost ramskog kraja.

na vrh članka