Intervju: Josip Tadić

  • Napisao/la  RP
Intervju: Josip Tadić

Josip Tadić, mladi karataš, član domaćeg Karate kluba „Empi“, u posljednje vrijeme često osvaja medalje, skoro na svakom turniru na kojemu sudjeluje. Iza takvih rezultata uvijek stoji puno truda i upornosti. Puno volje i znoja. Puno rada...

Josipa smo zamolili za kraći razgovor kojega donosimo u prilpgu ispod. Pročitajte...

RP: Josipe, od kada si počeo baviti se karateom?

Josip Tadić: Karateom se bavim od svoje šeste godine. Upisao sam školu karatea kada sam bio prvi razred, i od tada pa do sada se puno toga promijenilo, ali se nije promijenila volja i želja za treninzima, turnirima, borbama...

RP: U posljednje vrijeme, rijetko prođe neki turnir na kojemu si nastupao, a da ne osvojiš medalju. Koliko vremena i truda „trošiš“ na treninge?

Josip Tadić: Treniram od pet do osam puta tjedno.Trenutačno sam u odličnoj formi, i osvajanje madalja je rezultat moga rada i zalaganja, Samo po sebi ništa ne dolazi. Netko svoje vrijeme troši na druge stvari, ja svoje trošim na treninge i kondicijske pripreme.

RP: Što je karate za tebe? Hobi ili način, odnosno stil života?

Josip Tadić: Karate je za mene stil života, uvijek sam u pokretu i većinu svoga slobodnog vremena „trošim“ na karate. Trudim se i uživam u svemu tome, uživam u svakom trenutku koji provedem na treningu ili natjecanju. Karate je definitivno dio mene i moga života.

RP: Prošle godine, postao si prvak BiH u svojoj kategoriji. Je li to za sobom donijelo i neke promjene. Status u reprezentaciji i slično?

Josip Tadić: Da, prošle godine sam postao prvak BiH, pa sam time izborio svjetsko prvenstvo na koje nismo išli moje kolege i ja zbog nedovoljno novca. Uz svjetsko, izborio sam balkansko i europsko prvenstvo. Na koje smo mogli ići.

RP: Može li Reprezentacija financijski pratiti svoje članove, odnosno financirati odlaske na natjecanja?

Josip Tadić: Moj klub većim dijelom financira naša Općina, a kao što znate nismo išli na svjetsko prvenstvo upravo zbog financijskih razloga. Reprezentacija ne prati većinu potreba njenih članova. MI se borimo i snalazimo kako možemo i koliko možemo.

RP: Imaš li ponuda za nastup za neki drugi klub?

Josip Tadić: Trenutačno nema nikakvih ozbiljnijih ponuda. Hoće li u budućnosti biti, vidjet ćemo.

RP: Kako usklađuješ obveze u školi s treninzima i odlasima na natjecanja?

Josip Tadić: Obveze u školi s treninzima nije baš lako uskladiti. Ponekad imam dosta gradiva za naučiti. Odlasci na natjecanja zanju isto biti veliki problem, jer su vikendom, a posebno ona natjecanja na koja moramo dosta putovati da bismo sudjelovali. Ponekad nemam baš puno vremena za učenje. Ali nekako i to stižem.

RP: Planovi nakon završetka srednje škole, fakultet, profesionalno bavljenje karateom?

Josip Tadić: Volio da se u budućnosti karateom mogu baviti profesionalno, jer u karateu najviše uživam. Trenutačno ne razmišljam baš previše o fakultetu, jer imam još dosta vremena do toga, i vremena za razmišljanje, što i gdje..

RP: Iza svakog uspjeha stoji tim koji pomaže, i sve olakšava. Tko ti najviše pomaže i daje ti potporu?

Josip Tadić: Da, tako je. Iza svakog uspjeha stoji cijeli tim, pa je tako i kod mene. Najveću potporu daju mi moji treneri Delfina Tadić i Drago Rajič, i na tome sam im neizmjerno zahvalan. Naravno, potpora su mi i moji kolege iz kluba.

Tu su i moji prijatelji. Oni su jako sretni zbog mene i zbog toga što treniram karate i što osvajam medalje i oni su mi velika potpora kao i moja obitelj.

na vrh članka