Upoznajmo Ramu: Draševo

Upoznajmo Ramu: Draševo

U reportažama kroz serijal Upoznajmo Ramu, do sada smo široj javnosti barem malo približili dijelove Rame koji su još uvijek mnogima nepoznati niti su ih kad posjetili. Prethodno napisano potvrđuju brojni kontakti preko mail-a Ili društvenih mreža u kojima su se ljudi raspitivali gdje se pojedina lokacija nalazi ili kako doći do nje.

Jedan od ramskih prostora koji ne smije biti izostavljen iz reportaža i kojega treba posjetiti, svakako je Draševo i Jaklićka planina.

Draševo je selo i kraško polje koji se nalaze sjeverno od Ramskog jezera na visini od 1200 metara. Na Draševo se može doći makadamskim putovima iz Jaklića i preko Makljena. Pješice se može doći iz više pravaca, starim stazama koje su u prošlosti koristili nekadašnji stanovnici.

Na Draševu je nekada živio veliki broj ljudi, posebno u periodu proljeće-kasna jesen, a jedan dio živio je tijekom cijele godine, baveći se stočarstvom i poljoprivredom. Iako je prošlo puno godina otkad je i zadnji stalni stanovnik napustio Draševo i otišao u dolinu, iza njih je ostalo sve što su sagradili i koristili za život. Ostao je veliki broj starih kuća koje prkose teretu godina. Nažalost, veliki broj ih je popustio pod tim teretom. Danas većina kuća stoji kao spomenik nekadašnjim stanovnicima i prohujalim vremenima, kada se živjelo u skladu s prirodom.

Sada su samo rijetke kuće očuvane, ali vidljiva je nova gradnja manjih kuća i vikendica po modernim standardima gradnje. Draševo je prostor kojega svakako treba posjetiti u bilo koje godišnje doba i prostor gdje ćete pronaći odmor za tijelo i dušu. Isplati se…

na vrh članka