Sa Splićanima na Raduši

  • Napisao/la  RP
Sa Splićanima na Raduši

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, danas se dio članova HPD „Rama“, zajedno s članovima splitskog HPD „Mosor“ uspeo na najviši vrh planine Raduše. Kako je bilo planirano, splitski planinari, autobusima su stigli na Zahum kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj, odakle su stazom „Fenix“ započeli uspon na Idovac. Uz povremenu kišu i maglu za tri sata uspon je završen.

Nakon kraćega odmora na Idovcu i fotografiranja, uslijedio je povratak na početnu točku uspona. Kiša koja je padala sve jače, ubrzala je silazak, ali nije mogla omesti doživljaj planine i planinarenja,niti osjećaj doživljavanja nečega novoga. Iskustvo i doživljaj koji  bi svaki planinar, unatoč svemu rado ponovio.

Nakon dolaska na Zahum, sudonici uspona, zamijenili su odjeću i obuću, odmorili se i krenuli  prema kompleksu Franjevačkog samostana na Šćitu, gdje su posjetili Etnografski muzej, Galeriju na otvorenome, Galeriju slika i spomen obilježje s imenima pobijenih Ramaca kroz povijest.

Današnji uspon na Idovac, bio je najmasovniji  po broju sudionika. Ujedno, ovim usponom, dva mjeseca ranije, srušen je lanjski „rekord“ od 2000 posjetitelja koji su uz posredovanje HPD „Rama“ došli u Ramu i uspeli se na Idovac.

Dolazak članova HPD „Mosor“, još je jedan dokaz kako se upornim radom mogu ostvariti dobri rezultati,  i primjer, kako se radi na promociji Rame i njenih planina. Ali i dokaz kako od ovakvih dolazaka korist mogu imati oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Fotografije možete pogledati Ovdje

na vrh članka