Povratak u prošlost - prazno Ramsko jezero

Povratak u prošlost - prazno Ramsko jezero

Prema svemu sudeći proći će još puno vremena dok se Ramsko jezero u potpunosti isprazni i pokaže ono što godinama krije pod vodama Rame, Krupića i Buka.

Starije generacije Ramaca, često sa sjetom u glasu znali su pričati o Gornjoj Rami prije izgradnje brane na rijeci Rami i potapanja većine plodne zemlje. Iako je prema projektu, planirano potpuno pražnjenje jezera svakih deset godina, od završetka izgradnje brane 1968. godine i punjenja akumulacije, jezero je ispražnjeno samo jedan put, i to 1978. godine. Mlađe generacije ne pamte ni tu 1978., niti izgled prazne akumulacije i potopljenog terena.  

Zbog hladnoće koja traje već dulji vremenski period, potrošnja električne energije znatno je porasla, a time i njezina proizvodnja. Posljedica toga je svakodnevno opadanje razine jezera. Niti oni najstariji, ne sjećaju se ovako niske razine vode u mjesecu siječnju. Iako je najveća dubina jezera upravo kod brane, zbog velike hladnoće, površina jezera od brane prema zapadu, zaledila se i pretvorila u ledenu koru velike debljine. Uz fotografije iz arhiva, donosimo i nekoliko novih, jučer snimljenih...

na vrh članka