Ravašnica - mjesto gdje se Rama branila

Spomen ploča poginulima Davidu i Marku Brajko Spomen ploča poginulima Davidu i Marku Brajko

Kako vrijeme prolazi, tako polagano pada zaborav na ljude i događaje od prije trideset i jednu godinu. Oni koji su barem površno upućeni u događaje iz kolovoza 1992. godine, znaju što se tada događalo i koliko su ti događaji bili bitni za Ramu. Polovicom kolovoza, srpska vojska, s ciljem ostvarenja svoga ratnog plana, svojim napadima, ponovno je aktivirala ramsku bojišnicu.

Daleko nadmoćnija u tehnici, 13. kolovoza, u ranim jutarnji satima, srpska vojska, započela je odlučujući napad – napad na sve ili ništa. Toga dana na položaje branitelja od Zvirnjače do Idovca, ispaljeno je više tisuća projektila različitih kalibara.

Glavni cilj, bio je zauzimanje kote Straža na Ravašnici. Unatoč ogromnoj prednosti u tehnici, srpska vojska na Ravašnici, taj dan doživjela je potpuni poraz od kojega se na ramskoj bojišnici nikad nije oporavila.

Uz nemjerljiv doprinos branitelja koji su izravno branili kotu Straža, ogroman doprinos obrani, dalo je topništvo brigade “Rama”, čije je djelovanje toga dana bilo ključno. Preciznim pogocima, razbilo je neprijateljske pješake, koji su na kraju morali odustati od napada.

Zbog bolnog poraza, sljedećih dana, neprijateljska vojska, topništvom i mnobacačima, stalno je zasipala obrambene crte. 19. kolovoza 1992. godine, u poslijepodnevnim satima, projektilima iz tenkovskih topova s položaja na Sinokosu, ponovno je napadnuta kota Straža. Jedna granata, izravno je pogodila obrambeni položaj na kojemu se nalazilo nekoliko branitelja. Tada su smrtno stradali David i Marko Brajko, a ranjena su četvorica vojnika.

Braneći Ramu, svoj život položila su još dvojica branitelja. U svibnju 1992., Ivan Franjić, i Radovan Baketarić, početkom listopada iste godine.

2013. godine, članovi HPD “Rama” u suradnji s bivšim uzdolskim župnikom don MIljenkom Džaltom, postavili su spomen obilježje na mjestu Markove i Davidove pogibije. Da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi…

na vrh članka