Upoznajmo Ramu: Planina Smojnik

Upoznajmo Ramu: Planina Smojnik

Planina Smojnik uzdiže se iznad Ramskog jezera i brane HE “Rama”, i dominira cijelim ovim prostorom. S visinom od 1261 metra,  njezin najviši vrh je Lisina. Smojnik, kao i većina ramskih planina, u prošlosti bila je naseljena tijekom cijele godine. Na njoj su pasla brojna stada ovaca kao i ostale stoke.

Uz uzgoj stoke, ljudi su na Smojniku uzgajali i povrtlarske kulture koje su mogle uspijevati na njenom platou i južnim obroncima, najčešće krumpir.

Nakon izgradnje brane, u vrlo kratkom vremenskom periodu, Smojnik je ostao bez stanovnika, da bi zadnjih godina bio potpuno napušten, bez stada koja se se stoljećima na njemu napasala.

Spuštajući se sjevernom stranom Smojnika prema starom toku rijeke Rame dolazi se do predjela zvanog Pavo s kojega se pruža nevjerojatan pogled na samu branu i veći dio jezera, kao i na dio nekadašnjeg toka rijeke Rame. Na Pavo se nastavlja Strmolje čiji je najviši vrh Kamena dica visok 912 m i on dominira nad okolnim predjelima. Kao na „dlanu“ s njega se prema zapadu vidi veći dio Gornje Rame, prema istoku: Višnjani, Lug, Uzdol, Klečka stina, Studena planina... Do vrha Smojnika može se doći nekadašnjim putom od Kovačeva polja preko kamenoloma i Kamenica ili putom koji s Maglica preko Odornice izlazi na plato Smojnika.

Želeći oteti zaboravu i zubu vremena ono malo što je ostalo od nekadašnjih stanovnika, članovi HPD “Rama” do sada su imali nekoliko akcija, između kojih ćemo izdvojiti onu na čišćenju lokve i lokaliteta Kolibišće, koja je, prema svjedočenju nekadašnjih stanovnika, starija od 100 godina i nekada je bila izvor života, posebno za stoku.

Da bi se olakšalo snalaženje u porostoru i siguran uspon do najvišeg vrha Smojnika, 2013. godine trasirana je i većim dijelom markirana  planinarska staza koja započinje kod kamenoloma iznad Kovačeva Polja I preko Kamenica vodi do najvišeg vrha.

Kao vrsna poznavateljica ovoga prostora, ovu akciju markiranja predvodila je Ruža Beljo, počasna članica. Nažalost, život često ima svoje planove koji nisu ni blizu našima. Bolest i smrt, promijenili su puno toga… Na sjednici Upravnog odbora HPD “Rama” jednoglasno je prihvćena inicijativa, da po završetku ova staza, kao mali znak sjećanja i poštovanja nosi njeno ime.

Akcija markiranja i uređivanja staze koja nosi njeno ime urađena je 2014. godine, tako da svi oni koji žele upoznati i ovaj dio Rame, bez ikakvih problema ovom stazom mogu se uputiti  na Smojnik.

na vrh članka