Ramski običaji - Cvjetnica

Ramski običaji - Cvjetnica

Cvjetnica je nedjelja prije Uskrsa. Subotom uoči Cvjetnice, djeca bi nabrala prvo proljetno cvijeće, najčešće ljubičice, i stavila ga u posudu s vodom do jutra. Ujutro, na Cvjetnicu svi ukućani bi se umivali tom vodom. 

Stari je običaj da momci na Cvjetnicu donesu u crkvu desetak metara dugačku mladu jelku, okićenu rupcima, jabukama i cvijećem. Još bolje bi bilo kada bi netko umjesto jelke donio tisovinu. Poslije mise, na kojoj bi se ove grane blagoslovile, momci bi ih vraćali kućama i dijelili ih onima koji nisu imali. Kada su fratri zabranili ovaj običaj, vjerojatno iz praktičnih razloga, onda su misari na Cvjetnicu donosili manje grančice od jelke ili tisovine.

Blagoslovljene grančice nosili su kućama, zadijevali ih u zid od brvana ili za križ na zidu, nosili su ih u štale i pojate, na njive, u voćnjake i vinograde i na druga mjesta koja su bila važna za čeljad i mal (stoku). Ove bi grančice čuvali kao najveću svetinju. Kada bi zaprijetila opasnost od grada (tuče) i nevremena, onda bi palili ove blagoslovljene grančice moleći Vjerovanje ili neke druge molitve.

                                         Izvor: rama.co.ba

Video sadržaj

na vrh članka