Podignuta optužnica protiv Envera Buze za ratni zločin na Uzdolu

  • Napisao/la  RP
Podignuta optužnica protiv Envera Buze za ratni zločin na Uzdolu

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Buza Envera, rođenog 1947. godine u Visokom, zbog ratnih zločina nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, počinjenih u rujnu 1993. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Optuženog se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu zapovjednika i A BH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnica ga tereti da je u svojstvu zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije Republike Bosne i Hercegovine, 14. rujna 1993. godine, osobno zapovjedao i sudjelovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križ, Zelenike i Raiči, nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti, gdje su tokom napada, na izuzetno surov i svirep način, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba.

Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, žena od 87 godina.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijene vatrenim oružjem i korištenjem hladnog oružja i oruđa.

Optuženog Buza Envera se tereti da je bio prisutan na terenu tokom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubistva, kao i da je od organa sigurnosti Armije Republike Bosne i Hercegovine dobio informacije o počinjenim zločinima i razmjerama zločina, te da ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Nakon zločina u Uzdolu, informacije o masakru objavljene su u medijima, a tadašnji specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda zatražio je od vlasti Bosne i Hercegovine informaciju o zločinu i njegovoj istrazi. O masakru civila, informiran je i Vatikan.

Uz optužnicu, priloženo je više stotina materijalnih dokaza i predloženo pozivanje oko stotinu svjedoka i vještaka.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine

bhrt

 

na vrh članka