Foto: Blagoslov temelja Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit

  • Napisao/la  RPortal
  • Galerija slika
Foto: Blagoslov temelja Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Služenjem sv. mise za hodočasnike i ljude u nevolji, večeras je započela trodnevna priprava za blagdan Velike Gospe, koja je nebeska zaštitnica župe Rama-Šćit.

Nakon sv. mise, upriličen je blagoslov temelja Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit. čija gradnja, odnosno zemljani radovi koji su započeli početkom srpnja.

Nakon blagoslova, nazočni su se okupili na platou ispred Etnografskog muzeja na okrjepu, osvježenje, razgovor, agape…

Zemljani radovi na izgradnji Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit, započeli su početkom srpnja.

Prema planiranome, završetak radova trebao bi biti u ovoj kalendarskoj godini

Planirani završetak opremanja i svih unutarnjih instalacija je 1. srpnja sljedeće godine.

U srpnju 1942. godine, tijekom partizanskog napada na crkvu i samostan, u potpunosti su izgorjeli crkva, samostanska knjižnica i arhiv. Trebalo je proći 82 godine da bi se krenulo u izgradnju nove knjžnice, ali i galerije u skladu s današnjim standaridima gradnje i potrebama današnjice.

S obzirom na bogat knjižni fond koji se godinama nadopunjava, već odavno se stvorila potreba prikladnog smještaja i korištenja na adekvatan način. Također, uz vrlo bogat fundus kojim trenutačno raspolaže Franjevački samostan Rama-Ščit, došlo je vrijeme da se na prikladan način izlože umjetnička djela brojnih eminentnih imena hrvatske umjetnosti kao što su: Josip BIffel, Ivan Lacković – Croata, Đuro Seder, Edo Murtić…

na vrh članka