HPD "Rama" domaćin planinarima iz Hrvatske

HPD "Rama" domaćin planinarima iz Hrvatske

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih uvjeta za dulji boravak na otvorenome, za članove planinarskog društva „Rama“ znači i početak brojnih planiranih aktivnosti, između ostaloga i domaćinstva planinarima iz drugih planinarskih društava koji žele doći i upoznati Ramu i ramske planine.

Jučer je HPD „Rama“ ugostilo članove planinarskog društva „Cibalia“ iz Vinkovaca i planinarskog društva „Sveti Jure“ iz Solina.

Uz domaćinstvo HPD „Rama“ i vodiča, planinari iz Vinkovaca, proveli su tri dana u Rami tijekom koji su posjetili branu HE „Rama“, Ramsko jezero, kompleks franjevačkog samostana na Šćitu.

U subotu je organiziran uspon na Radušu, odnosno njen najviši vrh Idovac na kojemu su se pridružili i članovi HPD „Sveti Jure“.

 Polazna točka uspona bilo je spomen obilježje Divi Grabovčevoj. Tijekom uspona, gosti su imali prigodu uživati u krajoliku čiju su viši dijelovi  ovih dana „ukrašeni“ novim snježnim pokrivačem. Vremenski uvjeti za uspon bili su idealni. Svakim novim korakom pri usponu, otvarao se bolji pogled prema Vranu, Čvrsnici, Ljubuši, Cincaru…

Uspon na Idovac trajao je nešto više od dva sata. Zbog jakog vjetra koji je povećavao osjećaj hladnoće, zadržavanje na samom vrhu potrajalo je vrlo kratko. Nakon fotografiranja, zaklon od vjetra potražen je ispod vrha, gdje su sudionici uspona zamijenili odjeću, i okrijepili se hranom i pićem.

Silazak s Idovca protekao je u ugodnom ozračju, planinarskim pričama i razmjeni iskustava. Nakon dolaska na Zahum, gosti su uputili su se do Umne glave, gdje su uživali u prekrasnom pogledu na Ramsko jezero.

Bila je čast, ali i zadovoljstvo članove „Cibalie“ i „Svetog Jure“ pobliže upoznati s Radušom.

Gostovanje Vinkovčana i Solinjana, bilo je prigoda za sklapanje novih poznanstava i prijateljstva, ali i prigoda za dogovor o budućoj suradnji Društava i novim druženjima.

 

na vrh članka