Uskoro započinju speleološka istraživanja na ramskom području

Uskoro započinju speleološka istraživanja na ramskom području

U geografskom smislu, Rama je okružena visokim planinama koje su većim dijelom izgrađene od krečnjačkih stijena. Poznato je da se u takvim stijenama nalaze brojni speleološki objekti. U nekim sredinama ti speleološki objekti su istraženi ili se istražuju i postali su mjesta na koja dolaze brojni speleololozi, zbog novih istraživanja, zbog obuke ili jednostavno zbog adrenalina.

Oni koji barem malo bolje poznaju ramski kraj, znaju za postojanje više velikih speleoloških objekata, od kojih su neki površno istraživani na amaterskoj razini.

Nekoliko članova HPD Rama”, radeći na provedbi projekta prikupljanja podataka i izrade baze podataka o prirodnim fenomenima, jamama, špiljama i pećinama, pokrenuli su inicijativu za istraživanje na ramskom području.

S obzirom da su za takve aktivnosti potrebni obučeni ljudi, ali i oprema, kroz dosadašnji rad, ali i poznanstva koja su nastala tijekom nekoliko zadnjih godina, dogovorene su konkretne aktivnosti s timom speleologa iz Hrvatske, među kojima su i članovi s dugogodišnjim iskustvom i koji su bili sudionici brojnih speleoloških ekspedicija i istraživanja od Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike..

Istraživanja speleoloških objekata zasigurno će donijeti rezultate, ali i otvoriti nove mogućnosti u smislu turističke ponude za ljubitelje istraživanja, ali i ljubitelje adrenalinskih aktivnosti.

na vrh članka