Najava: Proslava sv. Nikole Tavelića na Orašcu

  • Napisao/la  RP
Najava: Proslava sv. Nikole Tavelića na Orašcu

Ovogodišnja proslava zaštitnika filijalne crkve sv. Nikole Tavelića na Orašcu bit će u nedjelju 9. srpnja s početkom u 11 sati. Sv. Misu predvodit će i pod njom propovijedati fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.

Blagdan sv. Nikole Tavelića prema liturgijskom kalendru slavi se 14. studenog, ali se zbog zimskih uvjeta premiješta na na drugu nedjelju poslije svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla.Crkva na Orašcu, građena od 1969. do 1972. po projektu Mladena Fučića. Slikar Đuro Seder uradio je veliku zidnu sliku u tri dijela (1990). U središnjem je prikazan Nikola Tavelić privezan na stup i u plamenu u gradu Jeruzalemu gdje je podnio mučeništvo. Njemu s desne i lijeve strane slike su ramskoga puka u molitvi. Iako je riječ o smrti i mučeništvu, slikar je snažnim koloritom, osobito plavom bojom, uspio unijeti vedrinu i snagu života. Ondje gdje sve djeluje oporo, ispod površine se nailazi na mekoću i nježnost, na plemenitost i nesebičnost. Nikola Tavelić je podnio mučeništvo. Život se ne rađa ondje gdje se muka želi imati zbog nje same, da bi se proslavila vlastita veličina, nego gdje se je za dobre ciljeve spremno podnijeti velike žrtve, i polaganje života.

Vjernička zajednica filijale Orašac s franjevcima sa Šćita 2011. godine obnovila je unutrašnjosti crkve. Idejni i izvedbeni projekt uređenja interijera crkve uradili su autori akademik/profesori: Zlatko Ugljen i Nina Ugljen-Ademović. Skladno je urađen prezbiterij (oltar, ambon, krstionica, tabernakul). Šest vitraja slikara Đure Sedera Navještenje, Rođenje, Krštenje, Posljednja večera, Uskrsnuće i Uzašašće, te postaje Puta križa (ulje na platnu) od istoga su umjetnika. Kipar Stipe Sikirica napravio je kip Gospe. Urađena je i nova žbuka u unutrašnjosti crkve.

na vrh članka