Franjevački samostan Rama Šćit – poziv na znanstveni skup

  • Napisao/la  RPortal
Franjevački samostan Rama Šćit – poziv na znanstveni skup

Poštovani Ramljaci i Ramkinje, poštovani prijatelji Rame, u subotu, 2.10. 2021. u prostorijama Franjevačkog samostana Rama-Šćit  s početkom  u 10,00 sati održat ćemo znanstveni  skup  na temu:

"Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Prema priloženom programu deset autora predstavit će rezultate svoga istraživanja o  uzrocima, okolnostima, duševnim i demografskim posljedicama  stradanja ramskih Hrvata i Bošnjaka od 1941. do 1951.

Iz toga doba potječu i danas aktualne etikete o "genetskoj fašistoidnosti“ hrvatskoga naroda, što ima za svrhu posramljivanje i progon Hrvata u društvene  "katakombe“. To u konačnici vodi prema isključenju Hrvata iz političkog života u BiH.

Kao što svaka osoba ima pravo na dobar glas, tako i svaki narod  ima obvezu na  dobru sliku o sebi. Da bi to učinio  hrvatski se narod  treba osloboditi te generalne stigme, omiljenog instrumenta posramljivanja i društvene kontrole  "pseudo-antifašista“. Tako se, pogotovu mladim generacijama i onima koji žele sudjelovati u životu  BiH, nameće  osjećaj srama i moralne inferiornosti zbog pripadnosti  hrvatskom  narodu, koji je unatoč svim nevoljama, počinjenim i pretrpljenim zločinima u BiH kod kuće.

Nastojali smo poradi duševne i društvene higijene argumentirano osvijetliti ova aktualna pitanja, sve u duhu rezolucija Vijeća Europe (1996. i 2006.)  i Europskog parlamenta (2009. i 2019.), koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa bivših  komunističkih totalitarnih sustava, i na potrebu sjećanja svih žrtva  za budućnost Europe.

Zbornik  radova koji je upravo izišao iz tiska, nadam se, bit će za to korisna literatura.

Dobro došli!

                                                    Fra Andrija Jozić, gvardijan

 

na vrh članka