Foto: Blagdan Male Gospe na Šćitu

Foto: Blagdan Male Gospe  na Šćitu

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Ščitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH i susjedne Hrvatske. svečeno misno slavlje predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup kaoadjutor vrhbosanski.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u nedjelju trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. Misa sekundicija p. Marka Petrićevića.

Drugoga dana trodnevnice u povodu početka školske godine, upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi.

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, služena je sv. misa za hodočasnike koju je predvodio fra Zdravko Dadić, definitor Provincije Bosne i gvardijan u Sesvetskoj Sopnici.

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine. Tim povodom, upriličeno je polaganje vijenaca  i paljenje svijjeća ispred spomen ploča s imenima stradalih Ramaca kroz povijest.

Kroz dane trodnevnice, i danas na sami blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, svete Mise i cijelokupni program, bili su upriličeni u samostanskom perivoju.

 

Video sadržaj

na vrh članka