Promocija knjige dr. sc. Šimuna Novakovića i druga večer trodnevnice na Šćitu

  • Napisao/la  RP
Promocija knjige dr. sc. Šimuna Novakovića i druga večer trodnevnice na Šćitu

Povodom blagdana Velike Gospe i patrona župe Rama Šćit, drugoga dana trodnevne priprave, služena je sv. misa za pokojne ramske branitelje. U vremenu prije sv. mise, vjernici su imali prigodu za osobnu ispovijed.

Nakon završetak sv. mise, upriličeno je predstavljanje knjige “Neke osobitosti jezika fra Jeronima Vladića”, autora dr.sc. Šimuna Novakovića.

Uz autora o knjizi su govorili dr.sc. Josip Grubeša, a u ime nakladnika fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana Rama Šćit.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Etno skupina „Čuvarice“.

Umirovljeni profesor  Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dr. sc. Ivan Jurčević u recenziji je napisao:

„Knjiga Šimuna Novakovića vrijedan je prinos proučavanju standardizacijskih procesa u hrvatskom jeziku koncem 19. i početkom 20. stoljeća, posebice na području Bosne i Hercegovine. Pomno se prikazuju jezične mijene koje su se u tome razdoblju događale u BiH i one se ne mogu promatrati izolirano od procesa u Hrvatskoj. Vrijedna je autorova raščlamba jezične prakse bosanskih i hercegovačkih franjevaca u spomenutom razdoblju, kao i jezične prakse uglednoga franjevca onoga vremena, jednog od najpoznatijih Ramljaka – fra Jeronima Vladića. Opsežan tekst knjige s odgovarajućom znanstvenom aparaturom odlikuje se vrlo ozbiljnim pristupom istraživanju, iscrpnim, preglednim i svrsishodnim navođenjem primjera te uvjerljivom argumentacijom.“

na vrh članka