Intervju: Zdravko Čurić - ramski i uskopaljski pjevač

  • Napisao/la  RP
Intervju: Zdravko Čurić - ramski i uskopaljski pjevač

Dolazak ljetnog perioda i godišnjih odmora u brojne sredine donese živost, različite manifestacije i događanja. Održavaju se kulturne večeri, promocije knjiga, predstave, koncerti...

S ciljem oživljavanja ljetne „scene“ u Rami, koja će s vremenom prijeći u tradiciju ne samo na glazbenom i zabavnom planu, prošloga tjedna u organizaciji Etno sela „Remić“, održan je veliki koncert na otvorenome, koji je unatoč hladnom vremenu okupio veliki broj obožavatelja dobre glazbe, daleko više od očekivanja organizatora.

Za jedan ovakav događaj, potrebne su brojne pripreme, ali i iskustvo. Logično je u organizaciju uključiti osobu koja je godinama u glazbenim „vodama“, i poznaje brojne izvođače i band-ove.

Budući da već dulje vrijeme postoji dobra suradnja između Etno sela „Remić“ i uskopaljsko-ramskog pjevača Zdravka Čurića, njegovo sudjelovanje u organizaciji došlo je kao logičan slijed.

Ramskoj i uskopaljskoj publici, kao i dijaspori, Zdravka ne treba posebno predstavljati. Brojna publika prihvatila je Zdravka i njegove pjesme, i to je vidljivo gdje god nastupi.

Nakon koncerta, iskoristili smo priliku i ragovarali sa Zdravkom.

RP: Zdravko, iza nas je koncert na kojemu su nastupila poznata glazbena imena. Također, i ti si imao nastup, ali si bio i sudionik organizacije samog događaja, kako je sve počelo i odakle ideja za organizacijom koncerta?

Zdravko Čurić: Da, na koncertu je nastupila većina imena koja nešto znače u glazbenom vodama što se tiče Hrvata u BIH. Na moje zadovoljstvo, imao sam i nastup, ali bio i sudionikom organizacije.

Budući da već godinama surađujem s g. Remićem, prošle godine tijekom rada na mojoj pjesmi koja je posvećena Menjiku, kroz jedan razgovor spomenuli smo mogućnost da se organizira neki glazbeni digađaj, jer znamo da ni Rama, ali i Uskoplje, nažalost nemaju nekih sadržaja koji su u drugim sredinama postali tradicionalni. Od ideje do realizacije proteklo je nešto manje od godinu dana. Cilj je da ovaj događaj postane tradicionalan, ali i da postane nešto više od samog održavanja koncerta.

RP: S obzirom da se po prvi put organizira, jeste li zadovoljni u organizacijskom smislu, a i odazivom publike?

Zdravko Čurić: Kako ste spomenuli, glazbeni događaj koji se održao u Etno selu „Remić“, organiziran je po prvi put, i moram istaknuti zadovoljstvo što se tiče samo organizacije koncerta, ali i izvedbom svih sudionika. S obzirom da je taj dan padala kiša, a navečer zahladilo, osobno sam više nego zadovoljan odazivom publike.

RP: Imate veći broj pjesama koje je publika odlično prihvatila, vaša pjesma pjesma „Možeš li mi oprostiti zemljo mojih pradjedova“, koju ste snimili zajedno sa „Sinovima Hercegovine“, čim je objavljena, postala je hit među vašim obožavateljima.

Zdravko Čurić: Već dugo sam u glazbenom vodama i trudim se napraviti dobru pjesmu koja neće biti zaboravljena nakon što je preslušate. Pjesma koju ste spomenuli, pokušaj je utjecaja, da ne kažem apela na ljude da se, bez obzira na sve, ne odriču svoga, posebno ne tako lako. Svi mi, borimo se zaraditi za sebe i obitelj, netko je morao otići daleko od rodne grude, a netko je ostao tu gdje su mu korijeni i bori se na svoj način. Bez obzira na sve ne smijemo  se odreći svojih korijena i svojih predaka.

RP: Već dugo godina nastupate u Rami i postali ste dio nje, i ona dio vas. Band s kojim često nastupate, iz Rame je?

Zdravko Čurić: Da, dugo godina nastupam u Rami i kako ste rekli ona je postala dio mene, a i ja dio nje. Imam veliki broj obožavatelja u Rami koji rado slušaju moje pjesme. Moram izraziti zadovoljstvo time, ali i činjenicom da sam odlično prihvaćen kod ramske publike.  

Band s kojim nastupam, (Ivan, Jadro, Hrvoje, Toni, Stjepana) iz Rame je i mi smo daleko više od prijetelja i suradnika. Mi smo već davno postali obitelj. Često smo zajedno, družimo se, zajedno stvaramo, radimo...

RP: S obzirom da imate čvrste veze s Ramom, i kroz novu pjesmu s njome se želite još više povezati?

Zdravko Čurić: Ja sam čovjek koji kroz pjesmu pokušava povezivati ljude, bez obzira gdje se oni nalazili. S Ramom imam čvrste veze, i želim da tako i ostane.

Da, kako rekoste,  trenutačno radim na novoj pjesmi koja je posvećena Rami, kažem radim, jer konačna verzija još uvijek nije snimljena u potpunosti. Iako neplanirano, dio pjesme, na zamolbu g. Remića, otpjevao sam upravo na koncertu u Etno selu.

RP: Rado se odazivate i sudjelujete na humanitarnim koncertima i na taj način pomažete ljudima kojima je pomoć potrebna?

Zdravko Čurić: Da, rado se odazivam i nastupam na humanitarim koncertima kad god mogu. Na taj način želim pomoći ljudima. Ljudi moraju pomagati onima kojima je pomoć potrebna. To me ispunja zadovoljstvom. Nikad ne znamo hoće li nama samima pomoć jednom biti potrebna.

RP: Za kraj poruka našim čitateljima i vašoj pubilici i obožavateljima?

Zdravko Čurić: Ukratko, živimo u vremenu kad je činjenje dobrih stvari postala rijetkost, moja životni stav je: pomoći svakome ako smo u mogućnosti, pokušati ljude činiti sretnima i biti zahvalan Bogu, jer bez božjeg blagoslova, nema ničega!

na vrh članka