Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Dan D za Prozor. Pripadnici TO započeli su ostvarivati svoj plan "B“. Naime, na sastanak koji je dogovoren za 22. listopada nisu htjeli doći.

Sastanak je počeo 23. listopada i zbog namjernog otezanja, da se dobije na vremenu, prekinut je. U to vrijeme stiže vijest da su muslimanski ekstremisti na Crnom vrhu ubili iz zasjede vojnika HVO-a Franju Zadru iz Dobroše. Nakon napada TO u Prozoru su počele borbe oko 15.30 sati i vodile su se nekoliko sati. Tijekom noći došlo do još žešćih sukoba u kojima su ranjeni Ivan Jozić i Ante Džidžić iz Ripaca, te Ante Anić i Darko Laštro iz Livna. U Ripcima u prometnoj nesreći teško je nastradao Ljuban Ćuk iz Rumboka.


Franjo Zadro rođen je1960. godine u Dobroši,. Čin: Satnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 23.10.1992. godine na Dilima-Crni vrh, općina Prozor-Rama, u zasjedi, postavljenoj od strane muslimanskih snaga, dok je razvozio hranu za vojnike na položajima. Bio je pripadnik satnije Uzdol, brigade "Rama".

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.“

na vrh članka