Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Borbe se još vode uglavnom izvan Prozora. Muslimanske snage potpuno su razbijene. Tri sela u istočnom dijelu općine, pod kontrolom su muslimanskih snaga, a skoro sva ostala sela su predala oružje u skladu s ultimatumom.

U današnjim borbama ranjen je Marijan Brajko iz Ljubunaca, a pronađeno je tijelo Josipa Glibe iz Ljubunaca koji je 24. listopada zarobljen od strane muslimanskih ekstremista i mučki ubijen.

Josip Glibo rođen je 1947. godine. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Zarobljen i ubijen 24.10.1992. godine u Glibama-Ljubunci, općina Prozor-Rama, u napadu muslimanskih snaga na selo. Bio je pripadnik satnije Uzdol, brigade “Rama“.


Također, na Zgonu je pronađeno tijelo vojnika Franje Zadre kojeg su Muslimani ubili iz zasjede 23. listopada. Izbjeglice iz Prozora već se vraćaju u svoje domove, od kojih su neki porušeni i spaljeni tijekom borbi. Puno kuća bilo je pretvoreno u gnijezda za strojnice ili su s njih pucali snajperisti. U susjednoj općini u Gornjem Vakufu stanje se normaliziralo.

U Bugojnu je održan sastanak predstavnika A BiH i HVO-a na kojem je dogovoren prekid vatre i primirje od 11 sati, u vremenskom razdoblju od 48 sati, tj. do 28. listopada 1992. do 11 sati. Dogovor su u ime HVO-a potpisali ovlašteni predstavnik OZ SZH bojnik Jure Šmit, zapovjednik brigade „Rama“ Ilija Franjić, zapovjednik brigade „Eugen Kvatrenik“ Ivica Lučić i zapovjednik brigade „Ante Starčević“ Zrinko Tokić. U ime Armije BiH potpisali su ga zapovjednik A BiH Gornji Vakuf, Fahrudin Agić i zapovjednik A BiH za Bugojno, Senad Dautović.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka