Da se ne zaboravi: Uzdol 14.9.1993. - 14.9.2023.

  • Napisao/la  RP
Da se ne zaboravi: Uzdol 14.9.1993. - 14.9.2023.

Na današnji dan prije trideset godina, pripadnici “Prozorskog bataljona” tzv. A BiH, u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Kolju, masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Pljačkaju i pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset i sedam godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom pohodu ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Osnovna škola na Uzdolu bila je pretvorena u vojarnu HVO-a, i kao takva, bila je jedan od glavnih ciljeva muslimanske vojske. Na putu do nje trebalo je proći kroz uzdolske zaseoke u kojima su i to jutro bili civili, koje su muslimani, onako “usput” pobili, da bi kasnije u nekim svojim knjigama imali hrabrosti i obraza tvrditi kako je te iste civile topništvom pobio HVO.

Ono što se taj dan moglo vidjeti na Uzdolu bila je jedino smrt na svakom koraku. Većina kuća i gospodarskih objekata spaljena je, poluizgorjeli leševi na pragovima kuća i u kućama, leševi djece i staraca po putu…

Iako je svima poznato tko je sudjelovao u ovome zločinu i tko je predvodio napad na Uzdol, tzv. haaški „sud pravde“ oslobodio je krvnika Sefera Halilovića. U slučaju kada je u pitanju zločin nad Hrvatima, ne vrijedi zapovjedna odgovornost za Halilovića  Tek nakon 23 godine od počinjenja zločina, podignuta je optužnica protiv  Envera Buze, zapovjednika “Prozorskog bataljona” i zapovjednika na terenu. U lipnju 2021.,  godine konačno je pravomoćno osuđen. Bolje rečeno sramotno osuđen na osam godna. Nakon brojnih "odgađanja", tek nedavno nalazi se na izdržavnju kazne.

Nastavljajući s dosljednošću kada su u pitanju Hrvati, Sud BiH još prije osam godina, obustavio je istragu protiv 36 pripadnika tzv. A BIH, koji su osumnjičeni kao izravni izvršitelji masakra, kako napisaše "zbog nedostatka dokaza".

"U skladu sa Zakonom o krivičnom postpku BiH, Tužiteljstvo BiH Vas obavještava da je dana 9.8. 2016. godine donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Mesuda Here i dr., jer u odnosu na prijavljenje osobe, Meho Hero, Hamer Hero, Mensud Čorbadžić, Salem Marić, Adis Subašić, Đulan Hujdur, postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje (smrt prijavljene osobe), dok u odnosu na Dervo Hero, Sulejman Hero sin Derviša, Mujica Kovačaević, Almir Hero, Omer Hero, Ahmet Hero, Smail Hero sin ibre, Osman Hero sin Sulejmana, Fuad Hero, Muharem Letica, Alija Memić, Hanemija Memić, Fadil Memić, Atif Memić, Suad Kovačević sin Hambdije, Šefik Čorbadžić sin Nurije, Zijad Čorbadžić, Dževad Čorbadžić, Enis Hujdur, Salko Hujdur, Muharem Paljanin, Sejo Hujdur, Emin Nevenović, Jarudin Motika, Džemal Balić, Nazif Marić, Ekrem Hujdur, Himzo Kovačević, Suad Kovačević, Zijad Kovačević, Bajro Horman, Mujo Horman, Haso Purgić i Ibrahim Plavuškić, iz prijave i pratećih spisa ne postoje osnovi sumnje da su učinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH a sve u vezi sa članom 29 KZ BIH, dana 14. 9. 1993. u selu Uzdol, općina Prozor - Rama",

NIšta manju odgovornost za neprocesuiranje i nekažnjavanje zločinaca ne snose niti predstavnici hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Postoji čitav niz dokumenata od strane HVO-a, ali i tzv. ABiH koji jasno govore što se 14. rujna 1993. godine događalo na Uzdolu, tko je bio glavni zapovjednik operacije, ali Ii i tko je na terenu bio izravni izvršitelj.

U prilogu ispod, možete vidjeti jedno od izvješća o događajima na Uzdolu, koje je zapovjedništvu 6. Korpusa, poslao  Enver Buza, zapovjednik “Prozorskog bataljona” i vođa akcije “Handžar”.(sami ocijenite koliko je istinito).

na vrh članka