Na današnji dan 1992. godine poginuo Petar Glibo, heroj Domovinskog rata

  • Napisao/la  RPortal
Na današnji dan 1992. godine poginuo Petar Glibo, heroj Domovinskog rata

Na današnji dan, 12. svibnja 1992. godine, u borbama u Bosanskoj Posavini poginuo je heroj Domovinskog rata Petar Glibo.

Glibo je rođen 24. siječnja 1971. godine. Odrastao je u obitelji Zorke i Marka u Rami, u selu Uzdol, zaseok Bobari zajedno s dvojicom braće – Ivanom i Jurom koji su bili blizanci stariji od njega godinu i četiri mjeseca.

Petar Glibo

Nakon osnovne škole upisao je u Bugojnu strukovnu školu gdje je trebao steći zvanje „mehaničar mašina i postrojenja“. Ipak, nakon prvog razreda prebacio se u Sarajevo u Školu unutrašnjih poslova u naselju Vrace gdje se školovao za policajca. Želja mu je bila završiti kriminalistiku pa je upisao vojnu akademiju u Beogradu. Bio je vrlo dobar i vješt sportaš, nositelj crnog pojasa u karateu.

Uspješno je završio prvu godinu Vojne akademije, ali početkom druge godine, kada je počeo rat u Hrvatskoj, napustio ju je i otišao u Zagreb. Ondje se prijavio u Zbor narodne garde te postao pripadnik 1. A brigade "Tigrovi“.

Početkom travnja 1992. godine kada je postalo jasno da će se rat preseliti na prostore susjedne Bosne i Hercegovine, mnogi pripadnici “Tigrova” podrijetlom iz BiH dragovoljno odlaze u obranu tih prostora od srpske agresije. Tako je sa skupinom od 30-ak “Tigrova” u Bosansku Posavinu otišao i Petar Glibo, tada pripadnik 6. bojne 1. gardijske brigade Hrvatske vojske. Stradao je na prvoj crti obrane Dervente braneći taj grad s pripadnicima interventnog voda „Bura“ 12. svibnja 1992.

Obitelj je za Petrovu pogibiju saznala tek 12 dana kasnije nakon čega su krenuli pronaći njegovo tijelo.

Petar Glibo, koji je tada imao tek 21 godinu, jedan je od devetorice "Tigrova“ koji su stradali u obrani Bosanske Posavine. Njegova pogibija nije značila kraj ratnih tragedija za obitelj Glibo, u Uzdolu je u rujnu 1993. u ratnom zločinu Armije BiH ubijena Zorka Glibo, majka Petra Glibe.

Domovinskirat.hr

na vrh članka