Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

Oko 5.30 sati ubačena jača neprijateljska grupa otpočela je napad na samo selo Uzdol. Napad je počeo istovremeno na sve ciljeve, i na kuće u kojima su spavali civili i na objekte gdje je bila smještena grupa vojnika HVO-a. Zapaljene su kuće u Križu, Zelenikama i središtu Uzdola.

Pogođen je tenk i opkoljena škola u kojoj su spavali branitelji. Brzom intervencijom postrojbi brigade „Rama“ snage MOS-a su razbijene i natjerane u bijeg, u kojem su se koristili živim štitom, što je otežavalo likvidiranje napadača. Izvlačeći se prema Donjoj Vasti, Herama i Jurićima,

MOS je u ovoj zločinačkoj akciji izgubio jedanaest svojih vojnika. U mučkom napadu u dvoiposatnoj borbi konačna bilanca njihova divljanja na Uzdolu je ubijenih 12 branitelja i 29 civila (djece, žena i staraca) nad kojima je počinjen masakr, a ranjeno je i nekoliko branitelja.

Poginuli branitelji su: Josip Marić, Ivo Rajić, Pero Kovčalija, Branko Šekerija, Anđelko Kozarić, Vlado Mijatović, Fabijan Grabovac, Slavko Mendeš, Franjo Zadro, Pero Lučić, Ivan Zelić i Ilija Cvitanović.

Ranjeni branitelji su: Zdravko Džolan, Nikola Džolan, Ante Pivić, Jozo Zelić, Ivan Nikolić, Marko Bešker, Miško Ostojić, Josip Prskalo i Janko Stojanović.

Osim prebrojavanja žrtava provokacije MOS-a po svim položajima Makljena, Gračaca i Kućana. Cijeli dan MOS je tukao iz PAM-a položaje na Kominu, a iz PAMa i PAT-a iz smjera Šuplje stijene i Urine Ravni položaje Kućani.

Izvor: Knjiga”Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka