Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

Na groblju u selu Jaklići pokopan je Branko Petričević - Bata. Iako je padala jaka kiša, oko 5000 Ramljana došlo je ispratiti hrvatskog viteza. Svetu misu i pogreb predvodio je fra Mijo Džolan. Branko je bio uzoran ratnik, prvi u boju, neustrašiv i odlučan. Poginuo je kao junak. U ime ramske brigade HVO-a govorom se od njega oprostio zapovjednik Marinko Beljo, koji je rekao kako je Bata zadužio Ramu i hrvatski narod.

„Njegovom smrću izgubili smo puno, ali na svima nama ostaje da nastavimo put prema slobodi. Njegova smrt kao i smrt svih poginulih ramskih branitelja ne smije ostati uzaludna.“ Postrojbe HVO-a ušle su u D. Slatinu i zatekle mnoštvo uništenih, opljačkanih i zapaljenih kuća. Ranjen je Zdravko Lovrić iz Varvare. U večernjim satima novi topnički napad MOS-a na Hudutsko, Uzdol, Krančiće i Ljubunce, gdje je ranjen Stjepan Ratkić, a poginuo je Milenko Lovrić iz Vratne Gore u općini Konjic.

U širem rajonu sela Hudutsko ubijeni su pripadnici 3. bojne brigade „Rama“ Mirko Džalto i Emil Džalto, obojica iz Ustirame. Zapovjednik tzv. A BIH, Sefer Halilović i zapovjednik HVO-a Milivoj Petković potpisali su u Zenici sporazum o obustavi vatre između muslimanskih i hrvatskih snaga u BiH.

Izvor: Knjiga „Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.“

na vrh članka