Foto: Izvedena predstava "Stadler"

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Izvedena predstava "Stadler"

Večeras je u kino dvorani Doma kulture u Prozoru, s početkom u 19 sati upriličena predstava "Stadler“.

Voditeljica programa bila je Mirjana Bešker.

U prvom dijelu programa koji je pripremila č.s. Marinela s mladima župe Prozor, prvopričesnicima, pjevačima i čitačima, predstavljen je Stadlerov duhovni lik i život kroz njegove izreke. Zbor mladih župe Prozor pod ravnanjem č.s. Marinele Zeko izveo je dvije pjesme kojima je dočarao siromaštvo malenog Isusa, tu Zvijezdu skromnosti, malenosti i poniznosti koju je slijedio i živio sam nadbiskup Stadler.

Nakon prvog dijela uslijedila je predstava simboličnoga naziva Stadler. Pod vodstvom redatelja i dramaturga Ante Bilića, Predstavu su izveli članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Iako svi amateri osim glavnog glumca koji je glumio nadbiskupa Stadlera, mladi su vrlo vješto ovom moderno-koreografskom poetskom dramom, govorom, glazbom, scenografijom i kostimografijom, uprizorili Stadlera iz njegova djetinjstva, te godina pastirske službe u Crkvi vrhbosanskoj. Prikazali su koliku je veliku snagu imala njegova vjera i pouzdanje u Gospodina, kako se nosio sa životnim križevima i izazovima, kako je živio, radio, gradio i surađivao.

Večerašnji program upriličen je u organizaciji JU Kulturno sportskog centra općine Prozor-Rama i sestara Služavki Malog Isusa povodom 104.obljetnice preminuća sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga Vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe Služavki malog Isusa.

ŽIVOTOPIS SLUGE BOŽJEGA JOSIPA STADLERA: 

Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843., u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije rođ. BalošićU desetoj godini ostao je bez oba roditelja te je skrb o njemu preuzela ugledna slavonskobrodska obitelj OršićŠkolovao se u rodnom gradu, potom u Požegi, Zagrebu te na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije. Bio je sveučilišni profesor u Zagrebu. Nakon obnove redovite crkvene hijerarhije u BiH, papa Leon XIII., imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom sa sjedištem u Sarajevu. Djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Dao je izgraditi mnoge crkve i ustanove. Godine 1890. utemeljio je Družbu sestara Služavki Malog Isusa, sa svrhom skrbi za siromašnu i napuštenu djecu te starije osobe i siromahe. 

Između ostaloga utemeljio je i župu Prozor 1906. godine koju je posvetio Presvetom Srcu Isusovu. Vizionarski je izabrao lokaciju samu župe crkve. Nadbiskupu Stadleru u čast imenovan je trg ispred sadašnje župne u Prozoru. 

Sluga Božji Josip Stadler bio je iskreno pobožan i rado je molio. Posebno je širio pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu. Umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrješnog začeća BDM, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu, molio je papa sv. Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak za proglašenje blaženim i svetim.

na vrh članka