Foto: Vanjska proslava sv. Ane u Podboru

  • Napisao/la  RP
Foto: Vanjska proslava sv. Ane u Podboru

Svečanim misnim slavljem u 11 sati, danas je u područnoj crkvu sv. Ane u Podboru  bila vanjska proslava blagdana sv. Ane i Joakima. Misno slavlje, predvodio je i pod njim propovijedao gvardijan franjevačkog samostana i župnik, fra Andrija Jozić.

Kroz protekli tjedan, Vjernici su se trodnevnicom pripremali za patron crkve. Drugog dana trodnevnice sv. misa i blagoslov bili su posvećeni  budućim majkama i onima koje mole za majčinstvo.  Trećeg dana trodnevnice pod svetom misom bio je blagoslov djece.

Nakon blagoslova i otpusta vjernika, uslijedilo je druženje nazočnih na platou ispred crkve, glazbu, piće i zakusku, koju tradicionalno prirede vjernici koji gravitiraju ovoj crkvi.


Područna crkva sv. Ane u Podboru, vanjskom gradnjom završena je  1990. godine, a gradnja i poptuno uređenje, crkve završeno je 20005. godine, kada je i blagoslovljena. Njezina unutarnjost je vrlo lijepo i skladno uređena. Šest vitraja slikara Đure Sedera Isusovo rođenje, Raspeće, Uskrsnuće, Uzašašće, Duhovi i Isus s djecom, te postaje Puta križa (tempera na papiru) od istoga umjetnika tako su moćni u svojoj kolorističnoj jednostavnosti i religioznoj poruci da onome tko ih imalo otvoreno promatra unose osjećaj smisla vjerovanja u Isusov put.

U ovoj crkvi su i dva vrlo uspjela velika mozaika slikara Vladimira Blažanovića. I oni svojom bojom, naročito plavom, u razigranosti tradicije i suvremenoga sva su okrenuta životu. Jedan mozaik predstavlja Gospu s Isusom a drugi Sv. Anu s Gospom.

 

na vrh članka