Župa Prozor u europskom lancu korizmenih euharistijskih slavlja za mir

  • Napisao/la  RPortal
Župa Prozor u europskom lancu korizmenih euharistijskih slavlja za mir

Župa zajednica Presvetog Srca Isusova u Prozru odazvala se pozivu dijecezanskih biskupa u BiH i sudjelovala je u europskom lancu korizmenih euharistijskih slavlja za mir u Ukrajini.

Kao što je i najavljeno, 27. veljače, vjernici su s početkom u 16 sati sudjelovali u Adoraciji (klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom).

Pobožnosti je prevodio mjesni župnik mons. Marko Tomić koji je predvodio i slavlje sv. mise s početkom u 17 sati. U uvodnom dijelu župnik Marko izrekao je riječi vezane za razloge rata, značenju istinskog mira … a potom je pozvao nazočne da ustraju ostati povezani s Kristom.

Euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Vijeće europskih biskupskih konferencija napravilo je raspored prema kojem se tijekom svih korizmenih dana, osim nedjelje, u jednoj od 39 europskih biskupskih konferencija slavi sveta misa i moli za mir u Ukrajini.

Nadbiskup Vukšić je, 16. veljače 2023. uputio „svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji“ Okružnicu o euharistijskom slavlju za mir u Ukrajini. U njoj je pozvao sve vjernike da posvjedoče svoju blizinu s ukrajinskim narodom i ujedine se u molitvi za konačni mir u njihovoj domovini i u svijetu.

na vrh članka