Upoznajmo ramske planine: Raduša

  • Napisao/la  RP
Upoznajmo ramske planine: Raduša

Iako je svojim zemljopisnim položajem, klimom i mogućnošću pristupa, vrlo atraktivna, zbog niza razloga, planina Raduša široj javnosti, još uvijek je poznatija po događajima iz 1972. godine i akciji "Fenix 72“. Raduša predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne gdje visoke srednjobosanske planine prelaze u krašku i jako razlomljenu morfološku strukturu. Također, Raduša predstavlja svojevrsno središte među planinama.

Sa svih strana okružena je visokim planinama: sa zapada Cincarom, Stožerom i Malovanom, jugozapada i juga Ljubušom, odnosno Vran planinom, s istoka Prenjom i Bokševicom i sjevera najbližim “susjedom” Vranicom. Idovac, najviši vrh Raduše predstavlja vrhunac vidikovaca za sve ljubitelje prirode, planina i visina.

Također, Raduša je poznata po prirodnim fenomenima, odnosno kraškim jezerima: Veliko, Raduško ili Rumbočko jezero. Raduško jezero nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini ovoga dijela Europe i smješteno je nekih dvjestotinjak metara jugoistočno ispod Idovca. Uz Veliko, poznato je i Voljičko ili Malo jezero koje se nalazi sjeveroistočno od Idovca,

 

Osim spomenutih jezera, kilometar i pol ispod Idovca u smjeru juga, nalazi se još jedna prirodna rijetkost. Riječ je o Ledenici ili kako je neki još nazivaju Samograd. Ledenica je urušena ponikva elipsastog oblika koja je nastala propadanjem materijala, vjerojatno izazvanog jačim potresom i urušavanjem vapnenca od kojega je izgrađena.

Ono što Ledenicu čini iznimnom jest izvor u njezinom južnom dijelu koji se nalazi ispod velike kamene gromade i do njega se može doći uskom i strmom stazom samo sa sjeveroistočne strane. Voda je vrlo hladna i u njoj ne možete držati ruku dulje od minute.

Zadnjih godinu-dvije povećava se zanimanje za planinu Radušu, posebno među planinarima. Za ovu tvrdnju dokaz je prošla, a posebno ova godina, kada je u samo nekoliko tjedana Radušu posjetio veliki broj planinara, posebno iz planinarskih društava iz Hrvatske. HPD "Rama" ove godine ugostio je 30 planinarskih društava, većim dijelom iz susjedne Hrvatske.

 

Nažalost zbog činjenice da je Raduša u proteklom ratu bila duboko u zoni ratnih djelovanja, zbog nepostojanja markiranih staza i opasnosti od nailaska na zaostala minsko-eksplozivna sredstva, posjet Raduši I Idovcu pripremao se s većom dozom opreza,

Zbog sve čestih upita brojnih planinarskih društava i ljubitelja planina o mogućnostima pristupa i uspona na najviši vrh Raduše i ostale zanimljive lokacije, članovi HPD „Rama“ odradili su nekoliko akcija među kojima i markiranje staze od Zahuma do Idovca i time dali veliki doprinos sigurnosti posjetitelja ali i doprinos afirmaciji planinarenja na ramskom području.

 

Uz to, staza je snimljena GPS - om i gpx datoteka je dostupna svima koji koriste GPS uređaje za navigaciju

Ukratko o stazi:

Staza “Fenix” započinje na Zahumu kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj i većim dijelom vodi planinskim putom koji je napravljen za potrebe obrane u proteklom ratu. Duga je 6100 metara. Uspon započinje na 1237 mnv, a završava na 1956 mnv. Uzbrdica 728 m. Prosječna brzina kretanja je 3,2 km/h. Prosjek vremena potrebnog za uspon je 2,30 h. Prošle godine, staza je ponovno markirana i postavljena je vertikalna signalizacija, koja je nakon nekoliko mjeseci većim dijelom uništena. Namjernim uništavanjem signalizacije, počinitelj je doveo u opasnost sve one koji ne poznaju teren, jer je dio staze ispod Idovca minski sumnjiv teren i na njemu ima zaostalih mina. Planirano je ponovno postavlljanje signalizacije i dodatnih info tabli. što će zasigurno olakšati snalaženje svima koji se zapute na Idovac.

 


Mjesto skretanja s ceste R418 na lokalni put za Zahum

Mjesto spomen obilježja Divi Grabovčevoj i mjesto odakle započinje staza do Idovca

na vrh članka