Suđenje za ratni zločin na Uzdolu - priloženi novi materijalni dokazi

  • Napisao/la  RPortal
Suđenje za ratni zločin na Uzdolu - priloženi novi materijalni dokazi

Na suđenju za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH je među materijalnim dokazima uložilo zapovijedi kojima želi dokazati da je optuženi Enver Buza kao zapovjednik „Samostalnog prozorskog bataljona“ tzv. BiH imao ovlasti i nad vojnom policijom.

U sudski spis je uloženo oko 50-ak materijalnih dokaza među kojima su i zapovijedi koje je izdao Buza kao zapovjednik „Samostalnog prozorskog bataljona“čime Tužiteljstvo BiH želi pokazati da je optuženi imao kontrolu i ovlasti nad vojskom i vojnom policijom, javlja BIRN.

Uložena su i izvješća Ujedinjenih naroda i UNPROFOR-a o, kako je navedeno, ''masakru na Uzdolu'' počinjenom 15. i 16. rujna 1993. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić u spis je uvrstila i dopis Alije Izetbegovića u kojem se traže informacije kao i dopis Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH u kojem se traži provođenje istrage o događanjima u Uzdolu.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednika „Samostalnog prozorskog bataljona“ tzv. A BiH. Prema optužnici, pripadnici ove postrojbe su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaseoke Zelenike i Rajiči te ubili 29 civila hrvatske nacionalnosti i 12 vojnika HVO-a.
Suđenje će se nastaviti 23. listopada, za kada je planirano saslušanje prvih svjedoka obrane, priopćio je BIRN.

na vrh članka