Potraga za posmrtnim ostacima gvardijana fra Julijana Jurkovića

  • Napisao/la  RP
Potraga za posmrtnim ostacima gvardijana fra Julijana Jurkovića

Ramu je od davnina pratio usud vatre i vode – simboli stradanja. Mnogima je poznato da su Franjevački samostan i crkva na Šćitu kroz svoju povijest postojanja gorjeli pet puta. Zadnji put 13. srpnja 1942. godine kada su partizani zapalili crkvu.

Za manje od mjesec dana, navršit će se 76 godina od događaja koji se duboko urezao u povijest Rame i ramskoga čovjeka i u povijest njihova stradavanja kroz stoljeća. U ranim jutarnjim satim partizani su napali Šćit, Franjevački samostan i crkvu, koju su i zapalili. Osim što je crkva u potpunosti izgorjela, u pepelu su nestali sakristija, knjižnica i arhiv čija vrijednost je neprocjenjiva.

Osim uništavanja materijalnoga, ono što je nepovratno jesu ljudski životi. Znajući koliko svećenici znače vjernicima, partizani su zarobili gvardijana fra Julijana Jurkovića i vikara fra Viktora Slišlkovića, koje su nekoliko dana kasnije i ubili. Naravno,bez suđenja i dokaza. Od tada, pa do danas, ne zna se gdje su posmrtni ostaci dvojice ubijenih svećenika.

Već dulji vremenski period istražujući podatke do koji se moglo doći i istražujući priče nekoliko svjedoka, mozaik se donekle počeo slagati.

Posebno je vrijedno istraživanje mr. sc. don Željka Marića, kroz koje se došlo do konkretnijih podataka.

S obzirom da se u vrijeme napada na Šćit i Samostan, partizansko zapovjedništvo nalazilo u selu Pridvorci, i da je fra Julijan nakon zarobljavanja odveden u nepoznatom snjeru, vjerojatno u partizansko zapovjedništvo, gdje je ispitivan, a nakon toga ubijen.

Postoje indicije da bi posljednje počivalište fra Julijana Jurkovića moglo biti u širem rajonu sela Glibe.

Ovih dana, pokrenuta je službena procedura kod nadležnih institicija i u periodu pred nama, planiran je iskop posmrnih ostataka, za sada nepoznate osobe i njihova DNK analiza. Bez obzira što će potvrditi DNK analiza, svako ljudsko biće ima pravo na dostojnu sahranu i dostojno počivalište.

Nadamo se da će se pretpostavke analizom potvrditi i da će nakon 76 godina, kosti fra Julijana Jurkovića naći svoj smiraj i dostojno vječno počivalište,

na vrh članka