Uskoro dostupan superbrzi internet

  • Napisao/la  RP
Uskoro dostupan superbrzi internet

Jedan od najbrže rastućih djelova IT sektora, posljednjih godina su telekomunikacije. Prije desetak godina, veliki broj korisnika na internet se spajao preko modemske veze, o kojoj ne treba puno govoriti. Nakon toga došlo je vrijeme ADSL-a, kojega i danas manje ili više koristi većina. Razvojem tehnologije, razvijaju se i novi načini spajanja i korštenja interneta.

Trenutačno, jedan od najbržih načina download/upload – a, jest VDSL, kojega za sada imaju veće  sredine s razvijenom infrastrukturom za njegovo korištenje.

Kako doznajemo, HT Mostar, uskoro će u Rami instalirati novu centralu što će korisnicima kojima će biti dostupna, donijeti daleko veću brzinu interneta, ali i poboljšati kvalitetu HOME tv usluge.

Nova oprema biti će instalirana u jednom od pratećih objekata u blizini brane HE „Rama“ i prvi korisnici VDSL-a u Rami biti će pretplatnici na Mluši i EP HZ HB na objektu Brana.

VDSL je skraćenica od Very high bit-rate digital subscriber line, koji je kao standard preložen još 1991. kao alternativa ADSL-u. U vrijeme dok je ADSL protokol omogućavao brzinu download-a od 1.5mbp/s, VDSL je omogućavao 10mbp/s simetričnog prijenosa podataka, odnosno jednakog download-a i upload-a. ITU (International Telecommunication Union) je ovaj standard je odobrio u studenom 2001. godine.

na vrh članka