Inicijativa za okupljanje liječnika iz Ratne bolnice u Rumbocima

  • Napisao/la  RP
Inicijativa za okupljanje liječnika iz Ratne bolnice u Rumbocima

Postojanje zdravstvenih ustanova, bez obzira kojega ranga one bile, jedna je od osnovnih ljudskih potreba. Svjedoci smo da je ustroj i vođenje zdravstvene ustanove prilično težak i zahtjevan posao, posebno u ratnim uvjetima.

Ako bismo se vratili u period prije dvadeset i pet godina, u vrijeme ratnih djelovanja, kada se svakodnevno ginulo, osnivanje saniteta i sanitetske službe, jednostavno je bila puka potreba. Posao koji nije bio nimalo lagan. Nekolicina domaćih liječnika, velikim trudom i zalaganjem, pokrenula je djelovanje ratnog saniteteta, a nešto kasnije i Ratnu bolnicu u Rumbocima koja je dala nemjerljiv doprinos tijekom cijelog perioda Domovinskog rata, ne samo vojnicima, nego i civilima u Rami i susjednim općinama. Potrebe za stručnim kadrovima bile su velike, pa su se morala tražiti različita rješenja.

Najveći doprinos dali su liječnici i medicinsko osoblje iz splitske kliničke bolnice „Split“, koji su kao dragovoljci dolazili u Ramu i svojim iskustvom, znanjem i radom spašavali živote brojnih vojnika i civila.

Nakon završetka operacije „Cincar“ i oslobađanja kupreške visoravni, polagano, Ratna bolinica, prestala je s djelovanjem. Liječnici i medicinsko osoblje iz KBC „Split“, vratilo se u matičnu ustanovu, a domaći liječnici u om zdravlja u Prozoru.  Iako je bolnica prestala s radom, iza liječnika, ostali su brojni spašeni životi i izliječeni ljudi.

Prošloga mjeseca, navršilo se dvadeset i pet godina od osnivanja ratne bolnice u Rumbocima i dolaska osoblja iz Splita.

Želeći obilježiti „jubilej“, kao mali znak zahvale i sjećanja za sve ućinjeno u ratnom periodu, pokrenuli smo inicijativu okupljanja liječnika i osoblja iz Splita i njihov turistički dolazaku Ramu.

Ovih dana, ostvarili smo kontakte i započeli s realizacijom ideje. Nakon završetka sezone godišnjih odmora, uslijedit će konkretni datum okupljanja i dolaska u Ramu.

na vrh članka
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time