Nakon Zagreba, u Rami nastavak snimanja dokumentarca o ramskom HOS-u

  • Napisao/la  RP
Nakon Zagreba, u Rami nastavak snimanja dokumentarca o ramskom HOS-u

Vrijeme prolazi i sa sobom polagano, ali sigurno donosi zaborav koji pada na ljude i događaje od prije dvadeset i šest godina. U vijeme kada su rijetki imali hrabrosti s puškom u ruci, suprotstaviti se daleko nadmoćnijem i tehnički superiornom neprijatelju i braniti jedino slobodno naselje kupreške općine.

Skupina mladih ljudi, predvođena Marinkom Beljom, zapovjednikom ramskog HOS-a, uspješno je branila Zvirnjaču, svjesna da se tu brani i Rama. Također, svjesna da se samo zajedništvom mogu uspješno suprotstaviti neprijatelju. Rama je jedan od rijetkih prostora gdje su HOS i HVO odlično surađivali i gdje nikad nije bilo nesuglasica niti bilo kakvog sukoba. HOS je logistički bio vezan za HVO i iako je bio postrojba koja je djelovala samostalno, suradnja je bila na visokoj razini. S vremenom, pripadnici ramske satnije HOS – a, integrirali su se u HVO, gdje su kao postrojba za posebne namjene „Marinko Beljo“, imali vrlo bitnu ulogu sve do završetka sukoba.

U lipnju, srpnju i kolovozu 1992. godine, rijetki su bili dani bez granata. Dvadeset-trideset komada, bila je uobičajena dnevna „doza“. Bilo je dana kada je brojka prelazila i šest stotina.

S ciljem da se ispriča priča o hrabrim mladićima, pripadnicima ramske satnije HOS-a, od kojih su neki bili maloljetni, već smo prije pisali da je krajem mjeseca studenog prošle godine, započelo snimanje dokumentarca o ramskim hosovcima i braniteljima Zvirnjače. Prema planu i scenariju, snimanje dokumentarca odrađeno je  u Zagrebu na nekoliko lokacija, od Starčevićevog doma, Importanne centra (nekadašnji Pothodnik) Zrinjevca do trga bana Josipa Jelačića, lokacije koje su obilježile dolazak iz Njemačke i boravak Marinka Belje u Zagrebu.

Prema planiranome, snimanje će se nakon Uskrsa nastaviti u Zvirnjači i u Prozoru. Cilj je "pokriti“ period od preuzimanja obrane Zvirnjače do formalnog raspuštanja postrojbe i  integraciju u HVO.

 

na vrh članka