Suđenje za ratni zločin na Uzdolu: "Nema zarobljenika"

  • Napisao/la  RP
Suđenje za ratni zločin na Uzdolu: "Nema zarobljenika"

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH, izjavio je kako je u rujnu 1993. zapovjednik Buza priopćio da idu u akciju na Uzdol s ciljem da se selo očisti.

Safet Mujezinović, bivši pripadnik Jelečke čete tzv. A BiH, ispričao je da je u kolovozu 1993. sa svojim suborcima otišao u Dobro Polje (općina Prozor). Tu ih je, kako je kazao, dočekao Buza, zapovjednik Samostalnog bataljuna Prozor.

Po svjedočenju, Mujezinović je 14. rujna 1993. sudjelovao je u akciji na selo Uzdol. Rekao je kako se u Dobrom Polju okupilo dosta vojske, gdje im je zapovjednik Buza priopćio kako idu u akciju. Pojasnio je kako im je tada, prilikom držanja govora, kazao da mu zarobljenici ne trebaju.

- Cilj akcije je bio da se očisti selo Uzdol. Od čega, ne znam, osim što su civili bili tamo… Buza je u Dobrom Polju rekao da mu zarobljenici ne trebaju - to sam shvatio kao da mu ne trebaju i da se pobiju. Nema što drugo - izjavio je svjedok.

U jutarnjim satima, kako je ispričao svjedok, ušli su u Uzdol, rasporedili su se u strijelce i počela je pucnjava. Dodao je kako je zapovjednik kazao da pucaju po kućama kako bi stvorili paniku i ljudi počeli izlaziti iz kuća.

Ubrzo nakon ulaska u selo, rekao je Mujezinović, nepoznati mladić ga je iz automatske puške ranio u predjelu ramena. U tom trenutku, dok je ležao, kako tvrdi, mogao je čuti zapomaganje žena iz okolnih kuća.

Svjedok je izjavio da je, nakon ranjavanja, prebačen u selo Here.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da Buza na bilo koji način nije rekao da se zarobljenici pobiju.

Ovaj svjedok je iskaz dao na suđenju Enveru Buzi, koji je optužen da je, kao zapovjednik Samostalnog bataljuna Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljuna, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Ante Šimunović je ispričao kako je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 14. rujna 1993. dobio informaciju da je Uzdol napadnut, te je sa svojom brigadom otišao u ispomoć.

Po ulasku u selo, prema školi, rekao je svjedok, bilo je jasno da su opkoljeni od ABiH i tu je nastala razmjena vatre. Pojasnio je da se ABiH počela povlačiti, te je tada mogao ući u školu u kojoj su bili pripadnici Treće bojne HVO-a.

- Vidjeli smo žrtve, pripadnike HVO-a koji su poginuli u školi. Pored škole ležao je jedan pripadnik ABiH… Kasnije smo došli do kuće gdje smo našli prve ubijene civile, dva civila. Ušli smo u kuću, ležali su starac i starica… Informaciju da će Uzdol biti napadnut nismo imali - kazao je svjedok.

Dodao je kako je kasnije saznao da su napad izvršili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljuna, čiji je zapovjednik bio Buza.

Suđenje će biti nastavljeno 9. svibnja, javlja BIRN.

 

na vrh članka